Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljubo Jurčić, ekonomski strateg SDP-a, izjavio je danas kako uopće nije dvojbeno da je Hrvatska u krizi ili recesiji s obzirom na to da je u zemlji smanjena industrijska proizvodnja i potrošnja.


U prvome mjesecu ove godine industrijska proizvodnja smanjila se čak 14 posto, a Hrvatska ima i golem dug od 39 milijarda eura, rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Što čeka nove ministre? Slika nije dostupna Kuna slabi jer nema stranih investicija

No, ova kriza ne mora imati samo negativan aspekt, istaknuo je dr. Ljubo Jurčić, dodajući kako je točno da će nam izvoz pasti po stopi od 20 do 30 posto, ali će isto tako po istoj stopi pasti i uvoz.

Budući da je uvoz mnogo veći od izvoza, mnogo ćemo više dobiti od pada uvoza nego što ćemo izgubiti od pada izvoza, ocijenio je. Ako nam je izvoz 10 milijarda eura, to znači da ćemo zbog njegova pada izgubiti oko dvije milijarde eura, ali ćemo zato uštedjeti na uvozu oko šest milijarda eura i toliko ćemo manje morati platiti inozemstvu, objasnio je.

Zato se ekonomska kriza može odraziti kao stabilizator našega tržišta, rekao je Jurčić i dodao da odgovorna ekonomska politika treba pronaći instrumente da tu razliku uloži u domaću proizvodnju. Istaknuo je da Hrvatska mora zaustaviti apsolutno sve neproduktivne investicije, a rebalans proračuna napraviti tako da se rashodi svedu na razinu prihoda.

'Ni kada je bila najbolja, nije nas spašavala'

Također je rekao kako je pogrešno mišljenje da nas turistička sezona može spasiti. Ni kada je bila najbolja, nije spašavala jer je uvijek potrošnja bila veća od proizvodnje, dodao je.

Zapadnoeuropske zemlje iz kojih nam dolazi najviše turista bilježe pad gospodarstva, a svaki pad njihova gospodarstva prati i dvostruko manji priljev turista iz njih. Osim toga, istočnoeuropske zemlje iz kojih posljednjih godina imamo znatan broj gostiju bilježe devalvacije svojih valuta, zbog čega je hrvatski turizam postao preskup, rekao je Jurčić.

Na konferenciji za novinare zadarskoga SDP-a o gospodarskom programu svoje stranke za Zadar i Zadarsku županiju govorili su i kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra Ingrid Antičević-Marinović, kandidat za zadarskog župana Toni Vidov i član stranke Ante Vodopija.