Obavijesti Pretražite Navigacija
Zbog zdravstvenog odgoja

Jovanović ga usporedio s Grinchem: Bozanić je ukrao Božić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku javnog nadmudrivanja o uvođenju zdravstvenog odgoja kao obveznog predmeta u osnovne i srednje škole, ministar obrazovanja Željko Jovanović kardinala Bozanića usporedio je s Grinchem.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je da je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zbog stajališta koje je izrekao o zdravstvenom odgoju taj koji je građanima 'ukrao' Božić te da on osobno nije očekivao da će se kardinal na takav način očitovati o zdravstvenom odgoju baš pred i za Božić.

Pročitajte i ovo Odreknuće Josipa Bozanića - 3 Što čeka novog nadbiskupa? Kakva je ostavština Josipa Bozanića? "Svi su od njega očekivali nekakve moćne sintagme" Josip Bozanić Nakon imenovanja novog nadbiskupa Bozanić otkrio zašto je od pape Franje tražio odreknuće od službe

>> Zdravstveni odgoj: Oko ovoga se ne slažu Crkva i Vlada

Kurikulum zdravstvenog odgoja, posebice njegov četvrti modul "Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje", koji je predmet i aktualnoga spora Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nekih civilnih udruga i Katoličke crkve, bio je tema o kojoj se ministar Jovanović, na molbu novinara, osvrnuo i danas nakon završetka konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni programi u području popularizacije znanosti za koje je Ministarstvo prvi put raspisalo Javni poziv za financijsku potporu.

"Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to kardinal Bozanić", izjavio je Jovanović te dodao kako "nije očekivao napad s oltara na Božić".

Jedno od novinarskih pitanja ministru bilo je i hoće li mjerodavno ministarstvo i on uspostaviti dijalog s Katoličkom crkvom, a Jovanovićev odgovor bio je da se on "ne prepucava, niti svađa s bilo kime, nego zastupa stavove Ministarstva".

Podsjetio je kako su spomenuta stajališta Ministarstva donesena na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je pak utemeljen na radu stručnoga povjerenstva za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja. Jovanović je rekao da će nastava tog predmeta nakon dvije godine biti evaluirana pa će se na temelju vrednovanja neovisnog povjerenstva vidjeti na koji se način može unaprijediti nastava.

Kad je pak riječ o prijedlozima da se o zdravstvenom odgoju provede javna rasprava, ministar je ustvrdio da se o kurikulumima ne provodi javna rasprava te da je to još jedna dezinformacija javnosti. Dodao je da se javna rasprava ne provodi ni o jednom kurikulumu, kako matematike, psihologije ili biologije, tako i zdravstvenog odgoja. Jovanović je napomenuo kako Crkva i udruge mogu, ako to žele, "provoditi izvannastavne aktivnosti kakve žele, ali u školi za njih nema mjesta".

Izjavu kardinala Bozanića da "škole nisu državne nego javne" komentirao je da u Hrvatskoj postoje javne škole koje se financiraju iz državnoga proračuna, a za njihov rad i sadržaje odgovornost snosi MZOS zajedno sa svim agencijama.

Crkva pak, smatra ministar Jovanović, "ima jednu mogućnost da kroz nastavu vjeronauka provodi ono što želi, a u svemu ostalom Crkva i udruge nemaju mjesta u školama".

Novinare je zanimalo i koliko su proračunskoga novca dobile udruge "Grozd" i "David", a ministrov odgovor bio je da uopće nisu financirane jer nisu prijavile ni jedan projekt za financiranje, ali da će, ako to novinare zanima, provjeriti jesu li te udruge bile prije financirane.

Zdravstveni odgoj uveden je od početka tekuće školske godine kao obvezan program u razdoblju od dvije godine u sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Ima četiri modula - Živjeti zdravo, Prevencija ovisnosti, Prevencija nasilničkog ponašanja te Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Eksperimentalnu provedbu kurikuluma pratit će Centar za vanjsko vrednovanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene