Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović razgovarao je u petak u Širokome Brijegu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem s kojim je zajednički ocijenio da je vrlo važno osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH.


'Mi smo zainteresirani da Hrvati budu konstitutivni narod ovdje u BiH. Važno nam je da bošnjačka zajednica dobro živi u Hrvatskoj i daje doprinos životu, kao što nam je važno da Hrvati ovdje zajedno s ostalima budu ravnopravni', rekao je Ivo Josipović u izjavi za novinare u Širokom Brijegu.

Vezani članci Zbog afere respiratori uhićen premijer Federacije BiH Fadil Novalić - 4 Podignuta optužnica protiv ministrice i premijera Federacije BiH zbog sramotne afere s respiratorima Kamp-kućica ostala je s bosanskohercegovačke strane granice Kamp-kućica koja je mogla spasiti jednu unesrećenu obitelj ipak neće stići na odredište: "Samo smo htjeli pomoći Petrinji"

Naveo je da je BiH najvažniji susjed Hrvatskoj ocijenivši međusobne odnose prijateljskim.

'Ja volim reći da nam je BiH najvažniji susjed. Dijeli nas 1.000 kilometara zajedničke granice. Toliko je ljudi koji žive s obje strane granice, a procjena je da je trećina stanovništva Hrvatske došla iz BiH. Isto tako BiH nam je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera', dodao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je strateškim pitanjem za BiH položaj Hrvata u toj zemlji.

'Skrivanje tijela nestalih osoba nov je, užasan zločin'

'Strateško pitanje je ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda i da vlast zauzmu oni kojima ona legitimno pripada. Moramo naći način da se hrvatski narod u BiH, koji je konstitutivan narod, izbori za ravnopravnost', rekao je Čović.

Josipović je razgovarao i s vodstvom Mediteran film festivala koji se održava u Širokom Brijegu te je u Čovićevoj pratnji posjetio dvoranu u kojoj se održavaju projekcije dokumentarnih filmova.

Hrvatski predsjednik u petak je zajedno s predsjednicima iz BiH Bakirom Izetbegovićem, Srbije Tomislavom Nikolićem i Crne Gore Filipom Vujanovićem u Mostaru potpisao deklaraciju o traženju nestalih osoba u regiji, te je posjetio mjesto Grabovicu, sjeverno od Mostara gdje se poklonio hrvatskim žrtvama koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom rata u BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook