Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Chicagu da su ciljevi njegova posjeta Sjedinjenim Državama dodatno 'ojačati bilateralne odnose' s Washingtonom, kao i obnoviti i ojačati veze s hrvatskom dijasporom.


Do Josipovićeva posjeta SAD-u dolazi u završnoj fazi hrvatskih pregovora o pristupanju Europskoj uniji, u čemu je Hrvatskoj važna američka potpora.

'Ulazak u EU i potpisivanje ugovora je u prvom redu odnos nas i EU-a, no podrška i suradnja SAD-a u tom i drugim pitanjima, kao što su NATO, bilateralna suradnja i globalni odnosi, jako je važna za Hrvatsku', rekao je Josipović hrvatskim novinarima u Chicagu.

Vezani članci Masovna pljačka u Chicagu U luksuznoj trgovačkoj četvrti u Chicagu masovna pljačka: Ranjeno najmanje 15 ljudi, više od 100 uhićenih Policija na mjestu pucnjave na čikaškom groblju U pucnjavi na groblju ranili 14 ljudi: Otvorili vatru iz crnog automobila pa se razbježali, motiv se istražuje

>> Josipović: Vlada mora pokrenuti gospodarstvo i potaknuti zapošljavanje

'Sjedinjene Države, kao jedan od ključnih igrača na svjetskoj pozornici, uvijek su podržavale Hrvatsku i na neki način smo uvijek zajednički razmatrali sva važnija pitanja', naglasio je hrvatski predsjednik.

Josipović će o završetku pristupnih pregovora s EU-om, te o bilateralnoj i multilateranoj suradnji Hrvatske i SAD-a na političkom, sigurnosnom i gospodarskom planu, u utorak u Washingtonu razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton.

'Cilj je obnoviti vezu Hrvatske i dijaspore'

Posjet SAD-u Josipović je započeo u Chicagu zbog brojne hrvatske zajednice u tom drugom najvećem američkom gradu, koja broji oko 50.000 pripadnika.

U nedjelju kasno poslijepodne, po lokalnom vremenu, sastat će se s predstavnicima hrvatskih udruga u Generalnom konzulatu RH.

'U Chicago sam došao zbog velike zajednice Hrvata, a riječ je i o gospodarski izuzetno zanimljivom kraju. Cilj je obnoviti i ojačati vezu Hrvatske i dijaspore a s druge strane poticati gospodarsku suradnju', rekao je Josipović.

Naglasio je da se nakon prvih susreta s iseljenicima osvjedočio kako su mnogi od njih vrlo uspješni u gospodarstvu i svojoj integraciji u SAD-u, što pokazuje kako 'Hrvati znaju, mogu i hoće pridonijeti američkom društvu, a sigurno i svojoj matičnoj zemlji'.

'Na nama je da izgradimo jako dobru investicijsku klimu'

Na pitanje novinara o konkretnim projektima za ulaganja iseljenika u Hrvatsku, kazao je kako uloga predsjednika nije da dogovara poslove već da stvara povoljnu klimu i gradi mostove, te da je na tome tragu i njegov sadašnji posjet.

'Odluka o ulaganju manjim se dijelom temelji na emotivnoj vezi s domovinom, a puno više na racionalnoj odluci da se uloži vlastiti kapital i napravi poslovni rezultat. Na nama je da izgradimo dobru investicijsku klimu, da osiguramo porezne, organizacijske i druge uvjete da investitor, bez obzira odakle dolazi, a posebno ako je iz hrvatske dijaspore, ima jasnu računicu zašto dolazi s kapitalom u Hrvatsku', istaknuo je Josipović.

On je u nedjelju posjetio Hrvatski etnički institut u Chicagu, koji su 1975. osnovali hrvatski franjevci. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju