Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksluzivni razgovor

'Bavit ću se gospodarstvom, pogotovo ako narušava stabilnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH Ivo Josipović gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje kako ocjenjuje svojih prvih mjesec dana na Pantovčaku, predsjednik je odgovorio kako je nezahvalno samog sebe ocjenjivati. 'Glavno što sam poduzeo su bile stvari koje se tiču vanjske politike, onoga što je u okviru moje ustavne dužnosti i ovlasti, dakle sukreacija vanjske politike, ojačati europsku politku Hrvatske. Prvo sam bio u Bruxsellesu, kao što sam i najavio, pa onda u susjednim zemljama, Sloveniji, Mađarskoj...Svugdje smo dobili podršku da već ove godine završimo pregovore i 2012. uđemo u EU', rekao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Teška nesreća u Sisku - 1 OZLIJEĐENA DVA RADNIKA Detalji urušavanja zgrade u Sisku: "Ovo je vrlo prometna ulica, moglo je doći do još veće tragedije" Narko bos pred Županijskim sudom - 1 Doveli ih specijalci FOTO Duge cijevi na ulicama Zagreba: Krijumčari kokaina dovedeni na sud

>> Josipović i Šuker razgovarali o proračunu

'Pilsel nije bio imenovan'

Što se tiče njegovog savjetničkog tima i afera koje su se pojavile na početku, Josipović je precizirao da se sve što se dogodilo, dogodilo prije njihovih imenovanja i da su pritom poštovani vrlo visoki kriteriji. 'Pilsel nije bio na dužnosti, odlučio sam se za postupak demokratske naravi, a to je da predstavim svoj potencijalni tim, ali još nitko nije bio imenovan. Nije se dogodio skandal, nitko nije razriješen, svi koji su otpali, otpali su prije imenovanja, ali tu se ne radi o zlim ljudima, nego je riječ o najvišim mogućim kriterijima. I mislim da bi i to trebalo prakticirati u svim državnim tijelima, da svi koji imaju neki problem moraju snositi posljedice', rekao je Josipović. Na pitanje kako komentira Pilselove riječi kako ne vjeruje da će moći provesti svoju ideju nove pravednosti, predsjednik je odgovorio kako je to njegova ocjena. 'On je svojim stilom kao novinar nastavio pisati. Ako je razočaran, meni je to žao, ali postoje neka pravila igre kojih se svi moraju držati'.

'Neka Srbija vodi svoju politiku'

Jedna organizirana država ne smije si dozvoliti da neka ilegalna skupina ilegalnim aktivnostima kompromitira ustavni poredak, rekao je predsjednik Josipović Na komentar izbjegavanja srbijanskog predsjednika Borisa Tadića s njim, Josipović je rekao kako od svega toga ne treba praviti dramu. 'Mi smo se čuli i vjerujem da ćemo se uskoro sresti. Radi se o tome da Srbija ima svoj specifični odnos prema Kosovu i to uvjetuje sudjelovanje njihovih predstavnika na međunarodnim konferencijama i susretima poput inauguracije. Ali ostavimo neka Srbija vodi tu svoju politiku kako ona misli da je najbolje, a mi trebamo graditi dobre odnose sa svim našim susjednim zemljama', poručio je.

'Pokušali su kompromitirati i legalne obavještajne strukture'

Što se tiče ocjena, poput one predsjednika Saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića, da tajne službe tragaju za osobama koje su ga tijekom kampanje pokušali diskreditirati te da se radi o bivšim pripadnicima SOA-e, kojih u tim strukturama sada nema, predsjednik je rekao kako na nepravilnosti te vrste tijekom kampanje nije ukazao zbog sebe. 'Pokrenuo sam djelatnost nadležnih tijela da se to razjasni, ali ne zbog sebe, za mene je ta priča završila, ja sam pobijedio na izborima, čak mi je grubost i fantastičnost nekih od tih priča i koristila u izbornoj proceduri. Ali mnogi su, posebno novinari, iskusili razne priče s dosjeima, nasrtajima na privatnost, ljudska prava, a sada su to osjetila i četiri kandidata. Ali ja to ne radim zbog sebe ni ostalih tri kandidata, nego da s sutra nekome ne dogodi isto. Izmišljale su se fantastične priče i optužbe, a postojala je, po stilu rada se vidi, namjera da se kompromitiraju i legalne obavještajne strukture. Bilo bi neodgovorno da ja kao predsjednik, odgovoran za nacionalnu sigurnost, prijeđem preko toga. Ne radi se o tome je li mene netko izvrijeđao, nego o tome da si jedna organizirana država ne smije dozvoliti da jedna ilegalna skupina ilegalnim aktivnostima kompromitira ustavni poredak', smatra predsjednik.

'Nisam stručan za gospodarstvo, ali upuštat ću se i u to'

Predsjednik još nije kritizirao mjere Vlade za koje se u Banskim dvorima nadaju da će pokrenuti gospodarski oporavak. Kaže kako za to nije stručan, ali da je okupio vrlo kompetentan gospodarski tim te da će gospodarska pitanja s njim raspravljati i upuštati se u te probleme. 'Posebno ako gospodarska situacija narušava stabilnost zemlje', najavio je Josipović te rekao da je započela jedna dobra praksa, za koju se nada da će se nastaviti, a to je da ga se informira i o stvarima za koje nije neposredno nadležan. 'Ministar Šuker izvjestio me o proračunu, a Milinović o reformi zdravstva, nadam se da će se takva praksa oko tako važnih pitanja nastaviti i ubuduće'.

Čeka sindikaliste

Predsjednik je najavio i formiranje Vijeća za socijalnu pravednost, gdje misli angažirati ljude koji su se afirmirali na pitanjima socijale, sindikaliste i aktivisti. Rekao je da čeka malo duže sindikaliste, ali ako se ne priključe, ići će se bez njih. Nije želio posebno komentirati neke afere u diplomatskom sustavu rekavši da je očito da se red želi uvesti, a on će tome dati poticaj. 'Ali važno je reći da nije to sve baš tako...treba stvari gledati u realnim okvirima', ocijenio je Josipović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene