Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije bilo riječ o Haagu'

Josipović s Bidenom: 'SAD je prepoznao napredak naših reformi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pozdravljaju napredak Hrvatske na putu prema članstu u Europskoj uniji, koje smatraju strateškim napretkom za cijelu regiju jugoistočne Europe, izjavio je Ivo Josipović nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom u Bijeloj kući.

'Amerika prepoznaje napretke Hrvatske u reformama, u približavanju Europskoj uniji i smatra naš pristup Uniji strateškim napretkom cijele regije, posebno Hrvatske', izjavio je Josipović. Naglasio je da su glavne teme 40-minutnog sastanka bile bilateralni odnosi, aktualni položaj Hrvatske u svijetu i Europi, suradnja u okviru NATO-a i borba protiv terorizma.Također je bilo riječi o regiji gdje SAD prepoznaje ulogu Hrrvatske u razvoju dobrih regionalnih odnosa, dodao je.

Josipović je kazao da na sastanku nije bilo riječi o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, jer na tom području nema problema. Glede ukidanja američkih viza kazao je kako postoje jasni kriteriji i Hrvatska radi na njihovu ispunjavanju. Na pitanje traži li SAD veći angažman Hrvatske u Afganistanu, kazao je da je izraženo priznanje Hrvatskoj za dosadašnji doprinos u Afganistanu i da nije bilo novih zahtjeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBRAČUN S KORUMPIRANIMA Ministarstvo pravosuđa SAD-a formiralo poseban odjel za progon ruskih oligarha: Plijenit će im jahte, avione, luksuzne stanove... Slika nije dostupna Proračunski plan za SAD Zastupnički dom prihvatio zakonske izmjene: Biden predlaže veće poreze za bogate Amerikance i velike kompanije

'Biden vrlo prijateljski nastrojen prema Hrvatskoj'

Josipović je kazao da je 'vrlo zadovoljan' razgovorom s Bidenom, ističući da je potpredsjednik SAD-a vrlo dobro informiran o stanju u Hrvatskoj i regiji, i 'vrlo prijateljski nastrojen' prema Hrvatskoj i regiji. On je političar koji vidi i prepoznaje ono što se radi u Hrvatskoj na reformama, na poboljšanju odnosa u regiji i na pristupanju Hrvatske EU', rekao je.

Na sastanku se govorilo i u uspješnoj američkoj akciji u kojoj je ubijen čelnik Al Kaide Osama bin Laden, te je konstatirano kako borba protiv terorizma nije završena, dodao je hrvatski predsjednik. Josipović će se u utorak sastati i s državnom tajnicom Hillary Clinton te s američkim kongresnicima. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene