Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović dao je ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV.


Što znači nakon završetaka pregovora do čaše šampanjca moramo Čekati odluku država? Mislite da će sve ići glatko ili će negdje zapinjati?

Ja mislim da će ovaj politički dio završiti uspješno, ali radi korektnosti sada čaša vina, kada dođe vrijeme šampanjac.

Kada dođe proces ratifikacije na red, mislite li da bi nam Francuska ili Velika Britanija mogli stvarati probleme?

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović: Dan kada su se ostvarili snovi! Slika nije dostupna Večera za državnike: Topli kruh i par zrna soli, A ONDA...

Ne ja ne vidim zašto bi nam te zemlje mogle stvarati probleme. Ratifikacija znači da su zemlje već zatvaranjem pregovora neku zemlju prepoznale kao dio EU i ratifikacija bi trebala biti formalnost. Naravno, teoretski govoreći uvijek je moguće zamisliti neki propust ali ne vjerujem da će do toga doci.

Nedavno ste naljutili premijerku rekavši da završetak pregovora u 6. mjesecu i nije neki uspjeh.

Što sam htio reći? Da su pregovori trajali jako dugo. I na njihovom kraju reći ću da to možda jest rezultat nekih naših slabosti, ali su znale i biti rezultat nekih okolnosti koje su izvan naših mogućnosti. Sada kada je sve gotovo nema potrebe vaditi neke stare ocjene i obračune koji su svi bili u istoj funkciji 'ubrzajmo pregovore'.

Sada vam je to uspjeh?

Naravno da je to uspjeh.

Sada nam se predbacuje da dovoljno ne procesuiramo ratne zločine. Može li to postati novi oblik ucjene?

Ne, nema ucjene. Procesurianje ratnih zločina je naša obaveza.

No, nekako se Čini da nikad nije dovoljno? Tko može odrediti granicu kad je dovoljno?

Ja tu nebih govorio o broju predmeta. Svaki zločin treba procesuirati, tu je pitanje kvalitete.

Je li država odgovorna što se još prije nije tražilo da se optužnica protiv Mladica proširi na Hrvatsku?

Posao tužitelja je da se to obuhvati. Ne može se reci da smo mi tu nešto čekali. Ti su se materijali već ranije slali i sada se ponovno šalju. Mislim da treba biti korektan i ne optuživati Vladu i Državno odvjetništvo.

Političari su vrlo euforični kada je riječ o EU no građani još nisu rekli svoje. Mislite li da bi mogao propasti referendum?

Ne bojim se. Mislim da je j dino važno odvojiti izbore od referenduma, jer znamo da se na referendumima često ne glasa o predmetu referenduma nego često o afinitetu prema nekoj političkoj opciji. Ne bih o datumima, ali znam da moraju biti odvojeni. Prvo izbori, onda referendum. Apsolutno nisam glasnogovornik oporbe. Racionalna analiza pokazuje da je bolje prvo imati izbore.

U tri riječi? Kako bi Hrvatu objasnili zašto je dobar ulazak u Europsku uniju?

Ulazak u EU je dobar jer donosi perspektivu. Nosi razvojnu perspektivu. Nosi mogućnosti gospodarskog, znanstvenog, stručnog i obrazovnog razvoja. Oni koji ostanu izvan ostat će slijepo crijevo.

U sjeni europskih pitanja ostala su zapostavljena goruća domaća pitanja. Hrvatsko gospodarstvo je praktički uništeno. Što mislite što je najviše uzrok tome?

O gospodarstvu mora brinuti Vlada i Vlada provodi reforme. Vidjeli smo da je Vlada odredila set gsopodarskih mjera. Treba vremena za to. Neke se provode, neke ne. Mislim da bi neke trebalo ubrzati. Osobno mislim da bi trebalo poraditi na racionalizaciji lokalne samouprave, ali i na nekim promjenama u poreznom sustavu.

Da li možda mislite da ste i Vi mogli negdje nešto učiniti? Vi znate da ja osim zagovora nemam ustavnih ovlasti kada je riječ o gospodarstvu.

Hoće li hrvatskom gospodarstvu biti bolje nakon ulaska u EU?

Apsolutno! Možda će biti i nekih koji neće moći izdržati ekonomsku utakmicu, možda je ne bi izdržali niti ovako. Govoreći sa stanovišta modela, onoga što bi se moralo dogoditi - gospodarstvu bi moralo biti bolje.

Lider oporbe Zoran Milanović je jučer propustio komentirati odluku Europske komisije, smatrate li to mudrom političkom odlukom?

Ja vam nikad ne ocjenjujem poteze političkih stranaka. Čuo sam da je SDP govorio o Europskoj uniji, a manje je bitno tko je to govorio.

Da ste vi šef SDP-a, biste li nastupili kao on?

Ali ja nisam šef SDP-a

Oglasili ste se kao šef države, biste li kao šef oporbe?

Možda bih nekoga ovlastio. Ja mislim da ste na krivom putu. To da li je ovaj ili onaj dao izjavu ne govori o potpori.

Taj čovjek će ući u Banske dvore...

Vi me silom želite uvući u stranačka nadmetanja, ali ja kao predsjednik u to ne želim ući.Meni je važno da smo ušli u EU, i msilim da nema potrebe da se u ovom trenutku radi politički skandal tko je bio za, tko je bio protiv. Svi su bili za.

Mislite li da će vladajući na izborima kao sredstvo koristiti EU?

Hoće, s pravom jer je ulazak u EU dostignuće.

Ivo Sanader traži hitan povratak u Domovinu? što mislite koji su njegovi pravi argumenti? Zašto baš sada?

To je njegova stvar i stvar njegove obrane.

Neki misle da bi se povratkom htio osvetiti HDZ-u?

Ništa ja ne mislim.

Mislite li da će imati pošteno suđenje?

Da. Mora imati poteno suđenje.

Hoće li Europa slučaj Sanader gledati pod posebnim povećalom?

Svi ćemo gledati pod posebnim povećalom.