Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ultranacionalist, predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, optužio je parlamentarno vodstvo svoje zemlje za političku cenzuru jer mu nije dopustilo pitanje u kojemu je izražavao teritorijalne težnje prema Republici Hrvatskoj, što mu ne bi bilo prvi put.


Jelinčič je početkom ovog tjedna na sedam stranica teksta napisao opširan elaborat o tome kako slovenskom primorju navodno pripadaju i neke regije u susjednim državama. Tako je Sloveniji pridružio i Istru s Rijekom i kvarnerske otoke koji po njemu 'nikad nisu bili hrvatski', a sve je začinio upitom što će Pahorova vlada učiniti da osigura 'cjelovitost' slovenskog primorja.

Vezani članci Koronavirus Eksplozija zaraza u susjedstvu: Lockdown je samo pitanje vremena, najmlađi pacijent u bolnici ima samo tri godine Cijepljenje, ilustracija Slovenska oporba: "Ministar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o tom cjepivu donio mimo mišljenja struke"

Predsjednik parlamenta Pavel Gantar odbio je zaprimiti tako sročen tekst za koji je Jelinčič tražio odgovor vlade, prilikom prvog jesenskog redovnog zasjedanja kad Borut Pahor bude odgovarao na zastupnička pitanja. Slična pitanja slovenski ultranacionalistički zastupnik već je službeno i ranije postavljao, pa mu je Pahorova vlada na primjer nedavno morala odgovoriti da primanje Dalmacije i Istre u Europsku uniju nije moguće jer se u EU 'primaju države, a ne regije'.

Potpredsjednik parlamenta Miran Potrč, član Socijalnih demokrata (SD), braneći se od Jelinčičevih optužbi o cenzuri rekao je da parlamentarno vodstvo njegovo pitanje nije moglo prihvatiti iz formalnih razloga.

Jelinčić: Riječ je o cenzuri pripadnika naše komunističke opcije

Po Potrču, zastupničko pitanje ne može sadržavati sedam stranica jer po poslovniku mora biti 'kratko i jasno', pa je Jelinčič zapravo formalnu proceduru želio iskoristiti za političku promidžbu. Isto tako, Potrč je je odbacio optužbe Jelinčiča da su članovi njegove stranke 'bivši komunisti'. Potrč je član Pahorovih socijalnih demokrata koji su pravni ali ne i ideološki nasljednici slovenskih komunista.

Uvrjedljivim je nazvao i Jelinčičeve teze da Pahor s hrvatskom stranom mešetari i dogovara se o 'prodaji slovenskih interesa', onako kako je to po legendi koju prenosi Jelinčič navodno napravio Edvard Kardelj, pristavši da granica u Istri bude na rijeci Dragonji (Jelinčič se zauzima za demarkaciju na Mirni ili čak Rječini).

Jalinčič je danas medijima odbacio argumentaciju da je njegovo pitanje vladi odbačeno iz formalnih razloga. 'Bilo je i mnogo duljih pitanja na koja su odgovarali, riječ je o cenzuri pripadnika naše komunističke opcije koja je u bliskoj vezi s hrvatskim kolegama', izjavio je Jelinčič. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju