Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deložacija nakon trideset godina

'Jedva guram s hrpom tableta, ali nastaviti ću i dalje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset godina traje pravna bitka 12 obitelji iz Župe Dubrovačke za stanove u kojima žive, neki i više od 35 godina. Prve dvije parnice su dobili, no kada je hotel, a time i zgradu u kojoj žive kupio novi vlasnik, za njih je počela noćna mora. Na sudu su izgubili i naređena im je deložacija. A na to, ogorčeni poručuju, neće pristati.

Katica Čučak sa strepnjom pogledava na ulicu - sudski izvršitelji koji je trebaju deložirati mogu stići u svakom trenutku. 'Spremna izaći nisam', rekla je Katica koja je kao i još dvanaest obitelji, u bivšoj personalnoj zgradi provela cijeli život. 'Trideset godina živim u ovoj zgradi sa suprugom i obitelji i ostalim obiteljima i smatram da smo samo življenjem ovdje stekli stanarsko pravo', kaže Katica. Godinama su kažu plaćali i stanarinu. 'Sve do rata, a poslije nije bilo stambenog fonda i naravno nije bilo ni plaćanja stanarine', rekao je Dušan Tomović.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zgrada - 1 Stan zvan čežnja I šupe idu za sulude svote, na rentanju strancima ogromne zarade: "Stanarina je počela sa 600 eura, a sad je 1000. Onda je nakon tjedan dana nazvao..." Slika nije dostupna Neizvjesna sudbina Dubrovnik: Ipak bez deložacije stanara hotela Srebreno

Početkom devedesetih željeli su otkupiti stanove, tražili su to i sudskim putem. Nakon dvije presude u njihovu korist, hotel je dobio novog vlasnika i sve se promijenilo. 'Pojavio se gospodin Anđelko Leko i tada je sve to palo u vodu', rekao je Ante Lemo. Za hotel personalna zgrada nije stambeni objekt.
Direktor hotela 'Mlini', Pero Memed uputio nam je pismo u kojemu kaže kako zgrada nije izgrađena da bi bila stambeni objekt te kako stanari nikada nisu imali stanarska prava. Lemo kaže kako je to laž.

Prema sudskoj odluci svaki tjedan deložirat će se po jedna obitelj. 'Došli su dvojica koja se nisu htjela predstaviti, mi ne znamo tko su. Ali, oni su ostali možda pet minuta i pošli su ća', rekla je Marija Matana. Neizvjesnost i nesigurnost ostavilo je traga i na zdravstvenom stanju. 'Jedva guram sa hrpom tableta ali nastaviti ću i dalje. Borit ću se', kaže Smilja Jazin. Nitko od stanara nema drugi smještaj i svi se slažu u jednom. Stanarima su potporu dali branitelji, dok im je načelnik općine telefonom poručio da mogu i na njega računati. Ipak, to je stanarima slaba utjeha. Za sedam dana najavljena je nova deložacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene