"Sustav mora biti pravedan da tu naknadu dobivaju doista oni koji su u potrebi. Mi imamo situaciju da su ukućani kojima je namijenjena minimalna naknada gladni", kazala je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković.

Galerija


Nakon niza godina izvještavanja u emisiji Provjereno te priloga emitiranog prije dva tjedna o stanju u Međimurju u kojemu manjinsko stanovništvo, primatelji socijalne pomoći, sije strah i trepet među većinskim stanovništvom, država je konačno izrekla drastične mjere.

Vezani članci Nasilje nad ženom, ilustracija Nasilnik tukao suprugu, vrijeđao ju i prijetio joj ubojstvom pred djecom: Sudac istrage odbio odrediti mu istražni zatvor Ljudi u maskama, ilustracija Kada ćemo vidjeti i zagrliti, poljubiti one najdraže? Razdvojenost izluđuje, a život u korona neizvjesnosti ostavlja psihičke posljedice. No ima načina da si pomognemo

No, pitaju se građani, jesu li te mjere došle prekasno – samo proteklih dana u Međimurju dvije žene tragično su stradale, a počinitelji – muškarac koji je ubio nevjenčanu suprugu otprije je poznat policiji te dvojac koji je pretukao staricu, zajedno ima više desetaka prekršajnih i kaznenih prijava.

Ministarstvo socijalne skrbi izreklo je mjere ukidanja zajamčene minimalne naknade građanima koji svoju djecu ne šalju u predškolu ili osnovnu školu, za nenamjensko trošenje socijale ukida se isplata i uvode vaučeri, djelomično ili potpuno. Kako će sama kontrola izgledati, još nije sasvim poznato.

"Sustav mora biti pravedan da je dobivaju doista oni koji su u potrebi. Mi imamo situaciju da su ukućani kojima je namijenjena minimalna naknada gladni", kazala je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković te dodala: "Radno sposobna osoba ne može biti korisnik zajamčene minimalne naknade. Svi korisnici zajamčene minimalne naknade moraju proći rad za opće dobro na području svoje općine gdje žive."

Međimurski župan Matija Posavec, koji je pred kamerama Nove TV iskazivao svoje nezadovoljstvo situacijom i apelirao na državna tijela da svojim mjerama uvedu red u Međimurju, sada ističe – to je ono što su tražili.

Znače li nove mjere smanjenje nasilja i ubojstava u Međimurju te što na sve kažu sugovornici, doznajte u prilogu Ivana Čorkala u večerašnjoj emisiji Provjerenog.