"Sustav mora biti pravedan da tu naknadu dobivaju doista oni koji su u potrebi. Mi imamo situaciju da su ukućani kojima je namijenjena minimalna naknada gladni", kazala je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković.

Galerija


Nakon niza godina izvještavanja u emisiji Provjereno te priloga emitiranog prije dva tjedna o stanju u Međimurju u kojemu manjinsko stanovništvo, primatelji socijalne pomoći, sije strah i trepet među većinskim stanovništvom, država je konačno izrekla drastične mjere.

Vezani članci Draga Milica Lončar - 4 Ljubav koja život znači: Od Hachija, kojeg neutješni vlasnici i dalje traže, pa do Kolinde bake Milice - "Sve sam suze dosad isplakala... Tješim ih koliko mogu, a ne mogu ni sebe utješiti" Zlatko Pinjuh, načelnik Općine Čeminac - 3 Protiv načelnika Čeminca podignuta optužnica na 36 stranica, a on potom za hajku optužio - ekipu Provjerenog!

No, pitaju se građani, jesu li te mjere došle prekasno – samo proteklih dana u Međimurju dvije žene tragično su stradale, a počinitelji – muškarac koji je ubio nevjenčanu suprugu otprije je poznat policiji te dvojac koji je pretukao staricu, zajedno ima više desetaka prekršajnih i kaznenih prijava.

Ministarstvo socijalne skrbi izreklo je mjere ukidanja zajamčene minimalne naknade građanima koji svoju djecu ne šalju u predškolu ili osnovnu školu, za nenamjensko trošenje socijale ukida se isplata i uvode vaučeri, djelomično ili potpuno. Kako će sama kontrola izgledati, još nije sasvim poznato.

"Sustav mora biti pravedan da je dobivaju doista oni koji su u potrebi. Mi imamo situaciju da su ukućani kojima je namijenjena minimalna naknada gladni", kazala je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković te dodala: "Radno sposobna osoba ne može biti korisnik zajamčene minimalne naknade. Svi korisnici zajamčene minimalne naknade moraju proći rad za opće dobro na području svoje općine gdje žive."

Međimurski župan Matija Posavec, koji je pred kamerama Nove TV iskazivao svoje nezadovoljstvo situacijom i apelirao na državna tijela da svojim mjerama uvedu red u Međimurju, sada ističe – to je ono što su tražili.

Znače li nove mjere smanjenje nasilja i ubojstava u Međimurju te što na sve kažu sugovornici, doznajte u prilogu Ivana Čorkala u večerašnjoj emisiji Provjerenog.