Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s ministricom

Posavec o ubojstvu u Piškorovcu: ''Riječ je o uvjetima koji su se mogli spriječiti da je bilo više volje institucija''

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković sastala se danas s izabranim predstavnicima romske nacionalne manjine i predstavnicima centara za socijalnu skrb.

Vesna Bedeković, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, sastala se danas s predstavnicima romske nacionalne manjine i predstavnicima centara za socijalnu skrb.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Slučaj APN Milanović: ''I dalje vraćam kredit. Država je Banožiću omogućila sve u životu'' Slika nije dostupna najavili žalbu Odbijen zahtjev obrane Matije Posavca za izdvajanjem snimljenih razgovora i priznanja USKOK-u

Razgovarali su o tome kako poboljšati kvalitetu života i uvjete života, ali i suživota. Jučerašnje ubojstvo u jednom od romskih naselja, naglašavaju, treba promatrati kao problem nasilja nad ženama, a ne ga vezati za pojedinu nacionalnu manjinu. Žele li se smanjiti tenzije, imperativ je, kažu, dijalog i rad na prevenciji.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u utorak da je ubojstvo 37-godišnjakinje, za koje je osumnjičen njezin nevjenčani suprug, posljedica sustava koji je zakazao te nepoduzimanja mjera i neuvažavanje prijedloga s terena.

''Vidjeli ste da je riječ o obitelji koja ima mnogo djece, korisnicima socijalne pomoći, o kumovanju alkohola, o uvjetima koji su se, ja bih rekao, mogli i spriječiti da je bilo malo više volje i podrške institucija u smislu kontrole trošenja socijalne pomoći, rada s djecom te sankcioniranja nasilništva, a vidimo prema policijskom izvješću da je ono postojalo”, rekao je Posavec novinarima.

Apelirao je i da se hitno uvede strogo namjensko trošenje socijalnih pomoći te kontrola centara za socijalnu skrb, a pretpostavka za to je hitno zapošljavanje dvadeset socijalnih radnika.

''Danas imate jednog socijalnog radnika na 100 obitelji korisnika socijalne pomoći. 86 posto korisnika socijalne pomoći od ukupnog broja u Međimurju su pripadnici romske nacionalne manjine", naveo je župan Posavec.

Drži i kako je nužno uvesti veći broj policijskih službenika koji će pridonijeti stvaranju osjećaja sigurnosti.

Vaučeri kao odgojna mjera

Apelirao je i na strogu kontrolu slanja djece u sustav osnovnoškolskog obrazovanja koje je u Republici Hrvatskoj obvezno te sankcioniranje roditelja koji to ne poštuju. Jedan je od prijedloga međimurskog župana i uvođenje vaučera kao odgojne mjere, a zbog nenamjenskog trošenja novca i ukidanje socijalne pomoći.

Svoje će prijedloge, rekao je, predstaviti sutra u podne u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

''Očekujem da ministrica vrlo jasno i javno, temeljem svega ovoga što se događa, kaže koji su konkretni potezi koje će Ministarstvo, odnosno Vlada u cjelini napraviti", rekao je Posavec.

Naglasio je i kako neće dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci "nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoju manjinu, ali i većinsko stanovništvo". "Tome treba stati na kraj i ako država to ne može riješiti, obračunati se s kriminalcima koji rade takva zlodjela, onda je pitanje možemo li se nazivati državom”, ističe međimurski župan.

Očekuje i reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene