Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KURIKULARNA REFORMA

Buljan Culej nije odgovorila na ključna pitanja koja bi mogla zanimati više od 500.000 učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jasminka Buljan Culej, nova voditeljica reforme obrazovanja, održala je prvi sastanak s novim članovima ekspertne skupine, no ni nakon njenog drugog nastupa ništa konkretno nije poznato, osim da se za učenike još ništa neće mijenjati jer se cjelovita kurikularna reforma neće provoditi od ove jeseni.

Jasminka Buljan Culej predstavila je u ponedjeljak svoj akcijski plan. Riječ je o dokumentu na petnaestak stranica u kojemu su navedene isključivo stručne mjere i datumi do kada bi se one trebale provoditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak kurikularne reforme Ministar brani nasljednicu Borisa Jokića, ona svoj plan nije otkrila, ali neke detalje ipak znamo Slika nije dostupna Barišiću ništa nije sporno Nova voditeljica kurikularne reforme bježi od kamera dok zbog njenog izbora padaju ostavke

Na pitanja koja bi mogla zanimati više od pola milijuna učenika, primjerice što će biti s lektirom i informatikom, na koji će se način ocjenjivati, dakle u kojem će smjeru ići reforma, nije odgovorila.

Kaže da čeka da svi članovi njene ekspertne radne skupine budu imenovani.

Podsjetimo, za dio njih ponovljen je javni natječaj.

"Sve što je napisano u akcijskom planu je samo moje osobno mišljenje, a ne mišljenje ekspertne radne skupine. Taj akcijski plan nije temeljni dokument našeg rada i nikad neće ni biti", rekla je Buljan Culej.

Europska komisija nedavno je izdala preporuku da Hrvatska mora nastaviti s kurikularnom reformom tamo gdje je stala. Podsjetimo na neke zaključke tih dokumenata koje stoje već gotovo godinu dana.

Prema njima je bila predviđena veća izbornost u gimnazijama, pa bi učenici već od trećeg razreda mogli birati koje predmete žele učiti više, a koje manje. Popis lektire bio bi fleksibilniji, a ocjene bi trebale biti objektivnije. One ne bi trebale biti samo brojčane već bi imale i neke opisne elemente.

Nastavnici bi imali fleksibilniju satnicu, mogli bi sami odrediti što će se učiti, a što ne, hoće li sat trajati 45 minuta, koje će se gradivo obraditi, ne bi više bilo ovih strogih planova i programa kojih se moraju pridržavati. 

I sam ministar Pavo Barišić rekao je da očekuje primjenu dijela tih dokumenata već od 2018. godine, no čini se da tu ima još puno proceduralnih i drugih detalja koji se moraju uskladiti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene