Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna tema

Što je kurikularna reforma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih se tjedana mnogo priča o reformi obrazovanja čija je sastavnica i kurikularna reforma. Iako smo već o njoj detaljno pisali, važno je iznova podsjetiti u čemu je njezina važnost i što zapravo obuhvaća. Veliki prosvjedi kojom se želi dati potpora kurikularnoj reformi održavaju se u srijedu od 18h diljem Hrvatske.

Kurikularna reforma jedna je od prvih i najvažnijih mjera kojom započinje realizacija Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije na kojoj radi velik broj stručnjaka i radnih skupina. U ovome je ključan doprinos učitelja, nastavnika, odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova.

CILJ KURIKULARNE REFORME

Pročitajte i ovo Djeca u školi (Foto/Arhiva: Dusko Marusic/PIXSELL) u ponedjeljak Počinje nova školska godina, provjerite što se sve mijenja za više od 464 tisuće učenika Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) počinje školska godina Divjak: "Cilj reforme je da učenici nauče rješavati probleme i steknu funkcionalno znanje"

Cilj kurikularne reforme je, stoji na službenim stranicama, uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja kroz cjelovite sadržajne i strukturne promjene, kako bi se:

Učenicima osiguralo korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno njihovoj razvojnoj dobi i interesima te bliže svakodnevnom životu, obrazovanje koje će ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja.

Roditeljima omogućilo veću uključenost u obrazovanje djece i život škole, jasno iskazana očekivanja, objektivnije ocjenjivanje i vrednovanje, smislenije i češće povratne informacije o postignućima njihove djece.

Učiteljima, nastavnicima i ostalim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova osiguralo osnaživanje uloge i jačanje profesionalnosti, veću autonomiju u radu, kreativniji rad, smanjenje administrativnih obveza, motiviranije učenike i smanjivanje vanjskih pritisaka.

VIDEO - KURIKULARNA REFORMA Učenici će učiti stihove Branimira Štulića za lektiru

Ova će dugoročna i dugotrajna promjena obuhvatiti i produljenje obveznog obrazovanja na devetogodišnju osnovnu školu, no promjene će biti uvođene stupnjevito, a u prvoj fazi obuhvaćaju:

- izradu kurikuluma svih razina i vrsta odgoja i obrazovanja temeljenih na odgojno-obrazovnim ishodima;

- prijedlog novog sustava vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o učeničkim postignućima;

- sustavno osposobljavanje učitelja za primjenu novih kurikuluma i promjene u procesu poučavanja i učenja

- prijedlog načela i smjernica za izradu priručnika, udžbenika i drugih nastavnih pomagala te digitalizaciju istih i korištenje IKT-a u obrazovanju.

Nacionalnim kurikulumima nastavnih predmeta određuju se svrha i ciljevi učenja i poučavanja nastavnoga predmeta, struktura pojedinoga predmeta u cijeloj odgojno-obrazovnoj vertikali, odgojno-obrazovni ishodi, pripadajuća razrada i opisi razina usvojenosti ishoda, učenje i poučavanje te vrednovanje u pojedinom nastavnom predmetu.

Odgojno-obrazovnih ishodi, njihova razrada i opisi razina usvojenosti određeni su za svaku pojedinu godinu učenja i poučavanja nastavnoga predmeta te ih možete detaljnije pročitati na stranici kurikularne reforme.

VELIKI PROSVJEDI DILJEM HRVATSKE OD 18h

Prosvjed podrške nastavku kurikularne reforme bez uplitanja politike, održat će se u srijedu od 18 do 19:30 sati. Osim u Zagrebu, prosvjed će se održati u još nekoliko hrvatskih gradova - Osijek, Virovitica, Slavonski Brod, Varaždin, Križevci, Pula, Poreč, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Korčula. 'Posebno nas veseli što nam se priključuju i građani izvan Republike Hrvatske: Budimpešta, London, Šangaj, Pariz, Katar', kažu u Inicijativi te dodaju da sindikati organiziraju autobuse iz većih gradova te poručuju Osječanima da u autobusu za Zagreb ima još mjesta ako žele na prosvjed u Zagreb.

POTPISIVANJE PETICIJE ZA POTPORU PROVEDBI KURIKULARNE REFORME

Inicijativa Hrvatska može bolje okuplja više od 250 različitih udruga, sindikata, entuzijastične učitelje i učiteljice te pojedince zainteresirane za kvalitetno obrazovanje i upravo su oni pokrenuli i veliku peticiju kojom pozivaju sve građane Hrvatske da im se pridruže da zajedno podrže cjelovitu kurikularnu reformu i pošaljuo poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva. Na ovom linku možete potpisati peticiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene