Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša potvrdio da Slovenija blokira pregovore Hrvatske i EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je da Slovenija ima rezerve prema otvaranju poglavlja o ribarstvu u pristupnim pregovorima Hrvatske i Europske unije.

Reagirajući na jučerašnje izjave hrvatskih dužnosnika da "jedna od 27 članica EU-a" blokira otvaranje tog poglavlja, Janša je rekao da članice EU-a razumiju takvo slovensko stajalište i da bi rješenje bilo da Hrvatska implementira ribarski dio bilateralnog Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji se odnosi na ekonomski ribolov, a po kojemu bi slovenski ribari mogli loviti u hrvatskim vodama do visine Vrsara u Istri.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno Zlatko Hasanbegović - 1 POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Zlatko Hasanbegović: "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje"

Janša je za RTV Sloveniju rekao da bi bilo "apsurdno" da Slovenija u vezi s ribarstvom pristane na "novu situaciju" u kojoj se našla nakon što je ušla u EU, a koja je za nju sada "nepovoljnija" od rješenja predviđenog SOPS-om prije pridruživanja Uniji.

Janša je rekao da je Slovenija jedna od 27 članica koje zajedno grade europsku politiku i da ostale članice razumiju takvo njezino stajalište.

Slovenski premijer je sugerirao da bi Slovenija pristala na otvaranje pregovora koji se odnose na ribarstvo nakon što Hrvatska pristane da se primjene odredbe SOPS-a o ekonomskom ribolovu.

Nakon ulaska u EU 2004. godine Slovenija je otkazala dio SOPS-a koji se odnosi na ribarstvo, navevši da je to domena koja spada u zajedničku politiku Europske unije, te tražila da se rješenje o ribolovu slovenskih ribara u Jadranu postigne u razgovorima Zagreba i Bruxellesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene