Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković: učinit ćemo sve kako bismo ušli u EU 2010. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je spremna učiniti sve kako bi ispunila potrebne kriterije za članstvo u Europskoj uniji i postala njezinom članicom 2010. godine, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Istaknuo sam spremnost Hrvatske da učini sve što je potrebno kako bi postala članicom tijekom 2010. godine", izjavio je Jandrković nakon razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Pročitajte i ovo Roberta Metsola 10 godina u EU-u VIDEO Predsjednica Europskog parlamenta u Zagrebu, posebno je istaknula jedan hrvatski simbol Andrej Plenković OECD OTVORIO PREGOVORE Hrvatska bi napokon mogla ući u klub bogatih nacija: Odmah se javio Plenković

Povjerenik Rehn je rekao da Hrvatska ima dobre izglede za napredak ali i puno posla pred sobom, poput reformi u pravosuđu, javnoj upravi i borbi protiv korupcije.

"Jako je važno poduzeti teške reforme na početku mandata relativno nove vlade, tako da se pristupni proces može nastaviti dobrom brzinom. Nadam se da će Hrvatska uskoro moći ispuniti mjerila za otvaranje nekih težih poglavlja, poput Tržišnog natjecanja i Javnih nabava, jer se ona uglavnom odnose na način kako se troše novci poreznih obveznika", rekao je Rehn.

Rehn je čestitao Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u, "što je važno za stabilnost i napredak u Hrvatskoj, zapadnom Balkanu i za Europu".

"Vjerujem da će taj uspjeh u euroatlantskim integracijama biti uskoro ponovljen i u integraciji s Europskom unijom, ako Hrvatska postigne potrebne rezultate", rekao je Rehn.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su institucije EU-a prošli tjedan verificirale mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja.

"To smatramo prvim vidljivim znakom dinamičnijeg pregovaračkog procesa", rekao je Jandroković, izrazivši zadovoljstvo najavama predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o ciljnom datumu za tehnički dovršetak pregovora u jesen sljedeće godine.

Povjerenik Rehn je pritom istaknuo važnost ispunjavanja potrebnog uvjeta za dostizanje tog cilja, a to je predaja mjerila za otvaranje svih poglavlja do lipnja.

"Ako se do lipnja ne predaju mjerila, tehnički će postati gotovo nemoguće zaključiti pregovore u predviđenom roku i stoga treba ostati pri lipanjskom roku za predaju mjerila", rekao je Rehn.

Dan nakon što je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za Hrvatski radio rekao da je jedan od razloga sporosti pregovora i "odugovlačenje" Slovenije oko nekih pitanja, povjerenik Rehn rekao je da sada, nakon što je riješeno pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), ne vidi nijedan razlog za blokiranje poglavlja poput Ribarstva i Vanjskih odnosa.

Jandroković je rekao da "ne vidi ni jedan razlog" da Slovenija prijeti mogućnošću referenduma o ulasku Hrvatske u EU, o čemu je u ponedjeljak govorio slovenski premijer Janez Janša.

Janša je rekao da ne isključuje da će Slovenci na referendumu odlučivati o ratifikaciji sporazuma o pristupanju Hrvatske EU, osobito ako do tada ne budu riješena otvorena granična pitanja.

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je da će Hrvatska tijekom ovoga mjeseca otvoriti pregovore u dva nova poglavlja, a do kraja slovenskog predsjedništva još 4 do 5 poglavlja, te zatvoriti jedno do dva.

Tijekom svog prvog ministarskog posjeta Bruxellesu, Jandroković se sastao i s predsjednikom izaslanstva Europskog parlamenta (EP) u Zajedničkom parlamentarnom odboru Palom Schmittom, te s predsjednikom Odbora za vanjske poslove u EP-u Jacekom Emilom Saryus-Wolskim.

Jandroković se sastaje i s izvjestiteljem u EP-u za Hrvatsku Hannesom Swobodom, a popodne će sudjelovati na konferenciji "Proširenje i konsolidacija EU" u organizaciji Zaklade Hanns-Seidel i Centra za europske studije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene