Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković zatražio je provjeru navoda o neovlaštenom korištenju službenog automobila u privatne svrhe veleposlanstva RH u Washingtonu, a pokrenuta je istraga i o neovlaštenom praćenju i snimanju članova diplomatskog osoblja i njihovih obitelji akreditiranih u SAD-u, priopćio je MVPEI.


'Odmah po tim saznanjima, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković zatražio je provjeru tih navoda i unutarnji nadzor. Istodobno s tim, pokrenuta je istraga i o neovlaštenom praćenju i snimanju članova diplomatskog osoblja i članova njihovih obitelji akreditiranih u Sjedinjenim Američkim Državama', navodi se u priopćenju.

Također se navodi da je od nadležne službe koja se brine za sigurnost diplomatskog osoblja i objekata zatražena žurna istraga te da je stupanj sigurnosti hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu podignut na višu razinu dok se ne utvrde sve činjenice i ne otkriju počinitelji ili eventualni nalogodavci praćenja i snimanja, što je zakonom zabranjeni čin.

Imaju obavezu sudjelovati u diplomatskim aktivnostima

Što se tiče korištenja službenog automobila supružnika veleposlanika i veleposlanica, 'oni imaju ne samo pravo, već i obvezu sudjelovanja u diplomatskim aktivnostima, te im je za to nužno osigurati pretpostavke', ističe MVPEI i dodaje da u tom slučaju mogu koristiti službeni automobil ili sami ili s vozačem, a da korištenje odobrava ili veleposlanik/ca ili za to ovlaštena osoba u diplomatskoj misiji.

'Je li bilo zloupotrebe u konkretnom slučaju, utvrdit će pokrenuta istraga', stoji u priopćenju. Dio hrvatskih medija objavio je u subotu da se na YouTubeu pojavilo nekoliko videozapisa koji prikazuju supruga hrvatske veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar-Kitarović kako vozi službeni automobil veleposlanstva. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju