Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Ovdje se radi o kvalitetno pripremljenoj suradnji, suradnji na zdravim nogama, i siguran sam da će 78 zastupnica i zastupnika vrlo promišljeno i razborito sudjelovati u radu te očuvati parlamentarnu većinu u iduće tri i pol godine", tvrdi Jandroković.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu kako između HDZ-a i HNS-a postoje razlike, ali da je za građane važnija politička stabilnost te naglasio kako u toj suradnji ne očekuje probleme.

Vezani članci Sabina Glasovac Zbog ovog lapsusa SDP-ovke svi zastupnici prasnuli u smijeh: "Pa što, svima se može dogoditi" Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a Kolega iz HDZ-a brani Horvatovu katastrofalnu obnovu: "Imovinsko-pravni odnosi su složeni, obnova Zagreba nije jednostavna"

"Nekad većina može biti komotna, kao što smo je imali donedavno, pa se pokazala nestabilna. Ovdje se radi o kvalitetno pripremljenoj suradnji, suradnji na zdravim nogama, i siguran sam da će 78 zastupnica i zastupnika vrlo promišljeno i razborito sudjelovati u radu te očuvati parlamentarnu većinu u iduće tri i pol godine", odgovorio je na pitanje novinara je li saborska većina od 78 ruku pretanka i očekuje li probleme.

Jandroković je ustvrdio da se ta suradnja ne temelji na onom što je različito nego na onome što stranke veže.

Politička stabilnost donosi gospodarski rast i kvalitetniji život

"Nakon političke nestabilnosti koja nam se dogodila u proteklom razdoblju, moramo tražiti nove modele suradnje. Zatvarati se u ideološke blokove koji očito ne mogu formirati većine u parlamentu ni s lijeve niti s desne strane znači generirati nestabilnosti u idućem razdoblju.

Odlučili smo se na ovaj iskorak jer smatramo, da uvažavajući razlike koje postoje između HDZ-a i HNS-a, postoji puno važnih tema za građane koji će im osigurati političku stabilnost, a time i gospodarski rast i razvoj i ostale preduvjete da bi kvalitetnije živjeli", rekao je Jandroković.

Pojasnio je kako su nužni određeni kompromisi kako bi se osigurala stabilnost ukoliko je nemoguće da samo desni ili samo lijevi formiraju vlast.

"Civilizirano je da oni koji različito razmišljaju traže načina kako surađivati i traže kompromis. Oni koji zagovaraju rješenja koji ne uvažavaju one druge i koji onemogućavaju da se surađuje s onima koji o određenim stvarima drugačije razmišljaju, mislim da ne rade dobro za Hrvatsku", ustvrdio je.

Klasične podjele više ne drže vodu

"Živimo u složenim okolnostima u Hrvatskoj i globalno i one klasične podjele očito više - ne drže vodu. Moramo tražiti nove modele suradnje pritom ne tražeći od drugoga da se mijenja. HDZ ostaje onakav kakav jest, stranka desnog centra, kao što i HNS jest liberalna stranka. Svatko će u tu suradnju unijeti svoje različitosti, no postoje područja u interesu hrvatskih građana na kojima želimo surađivati i to je model i smisao ove suradnje", ustvrdio je Jandroković.

Jandrokovića su novinari pitali i očekuje li probleme u HDZ-u budući da je, prema pisanju "Novog lista", Davor Ivo Stier najprije pripremio ostavku pa je povukao.

"Ne očekujem probleme, a medijska nagađanja ne bih htio komentirati", odgovorio je.

Jandroković je danas sudjelovao na Četvrtom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) gdje je i odgovarao na pitanja novinara. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju