Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI/STARI PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković otkrio kako će zbog korone izgledati konstituirajuća sjednica Sabora te kako će samom sebi predati dužnost pa na kraju i - zapjevao

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora
Gordan Jandroković, predsjednik Sabora DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, i Mislav Bago - 1 Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, i Mislav Bago - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, i Mislav Bago - 2 Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, i Mislav Bago - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Galerija 1/3 >>
S novim/starim predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u Hrvatskom saboru razgovarao je Mislav Bago. Jandroković je Bagi otkrio kako će sjediti zastupnici na sjednicama u vrijeme koronavirusa, što će mu na konstituirajućoj sjednici biti naročito nespretno kao i što misli o svoja dva portreta na saborskim zidovima.

Da mu je prije šest mjeseci netko rekao da će se uoči konstituirajuće sjednice Sabora baviti maskama i razmakom među zastupnicima rekao bi mu da je to znanstvena fantastika, kaže novi/stari predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Išao snimiti pluća Hrvatski zavod za hitnu medicinsku službu o prevoženju Jandrokovića u bolnicu: ''Postoji standardna procedura za sve bolesnike'' Slika nije dostupna OD SRIJEDE U SAMOIZOLACIJI Jandroković otišao u bolnicu preventivno snimiti pluća, zbog korone ga je vozila hitna

"Sada je to realnost i počeli smo se vrlo ozbiljno pripremati. U Saboru ćemo raditi prema epidemiološkim mjerama, prvenstveno vodeći računa o zdravlju samih zastupnika i zastupnica, ali i njihovih bližnjih. Tu na neki način moramo biti i primjer. Svi će imati maske, a hoće li ih imati i kada će govoriti to ćemo vidjeti. U donjem dijelu će sjediti 89 zastupnika", kaže.

Ističe kako je inzistirao da konstituirajuća sjednica bude u Hrvatskom saboru.

"Nije mi se činilo primjereno da to bude u nekom hotelu, restoranu, to ne bi bilo lijepo. Pokušat ćemo sjednicu održati da ipak bude svečana", kaže Jandroković.

Dodaje kako neće biti jednak broj uzvanika kao ranijih godina te kaže da je poslao pisma u kojima ih je o tome izvijestio. Na konstituirajućoj sjednici bit će predsjednik države, predsjednik Vlade i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda.

"Neće biti niti svi članovi Vlade, ali dan poslije, u četvrtak, kada imamo imenovanje premijera i ministara, oni će sjediti s desne i lijeve strane govornice, a dio koji ne stane tu sjedit će malo sa strane. Nije idealno, ali…", kaže Jandroković.

Sam će sebe prozvati

Ova konstituirajuća sjednica ostat će upamćena po tome što Jandroković sam sebi predaje mandat.

"Malo je nespretno, gledao sam kakav je protokol. Sam sebe ću prozvati da dam prisegu, što je malo nespretno, ali nemam kuda. I nakon što budem izabran, ako sve bude u redu, sam ću sebe prozvati da održim prigodni govor", kaže.

Novim zastupnicima poslao je, kaže, informacije koje su im potrebne za prvo zasjedanje, a u Saboru će ih dočekati hrvatski Ustav, Poslovnik Hrvatskog sabora i upute za nove zastupnike.

"Ima dosta novih zastupnika, trudit ću se da svako ime zapamtim i odmah od početka da ne činim greške. Mislim da je to jako važno", smatra.

Kako će ih prepoznati ispod maski, Jandroković odgovara: "Gledat ću ih u oči".

Kao i svi dosadašnji predsjednici Sabora, i Jandroković bi trebao dobiti svoj portret u Saboru. Bi li mogao dobiti dva, s obzirom da je ponovno izabran za tu funkciju, Jandroković je odgovorio zapjevavši: "Nitko nema dva portreta, pa nemam ni ja…".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene