Nakon sastanka koalicijskih partnera pred novinare je izašao Gordan Jandroković, koji je kazao da su u prvom dijelu sastanka razgovarali o HDZ-ovu prijedlogu izmjena kalendara blagdana, za koji su, rekao je, dobili podršku prisutnih koalicijskih partnera. Potom je komentirao i potez HNS-a.

Galerija


HDZ i partneri večeras su održali koalicijski sastanak, kojem nije prisustvovao HNS. U isto vrijeme održan je i sastanak vodstva HNS-a, na kojem je odlučeno da će izaći iz koalicije ne povećaju li se plaće u prosvjeti.

Vezani članci Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage: "Premijer Plenković je kralj kupovine vremena" Robert Jankovics (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Znakovita izjava zastupnika mađarske manjine Jankovicsa o HNS-u: "Imam dojam da nećemo ostati zajedno"

Nakon sastanka koalicijskih partnera pred novinare je izašao Gordan Jandroković, koji je kazao da su u prvom dijelu sastanka razgovarali o HDZ-ovu prijedlogu izmjena kalendara blagdana, za koji su, rekao je, dobili podršku prisutnih koalicijskih partnera.

Upitan je li bilo riječi i o HNS-ovu ultimatumu, Jandroković je kazao: "Predsjednik Vlade objavio je svoju poziciju i čini mi se da su svi iskazali veliko razumijevanje za stavove premijera. Mi smo spremni povećavati plaće, što se vidi i kroz tri godine našeg mandata". 

Ponovio je da je prijedlog Vlade sindikatima bio 2+2 posto povećanja i dodao: "Da se može, bilo bi i više, ali moramo voditi računa i o državnim financijama, postoje i policajci, carinici, postoji niz sektora koji traže povećanje plaća. Možemo dati onoliko koliko država ima. Ponavljam, osjetan je rast plaća u mandatu ove Vlade.

Štrajk neće riješiti ništa, štrajkati mogu i drugi, ali to nas neće dovesti do rješenja, trebamo biti razboriti, moramo biti odgovorni i voditi računa o stabilnosti financijskog sustava".

Dodao je i da će o izjavi HNS-a da izlazi iz Vlade biti još razgovora, ali i da "nema ultimatuma, niti ima potrebe da bilo tko postavlja utimatume jer na taj način neće doći do rješenja. Mi smo uvijek spremni na sve opcije. Ponavljam, HDZ je stožerna stranka koalicije, spremni smo na razgovore, ali i na sve opcije ako bude nužno".