Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković na Regionalnom stolu Pakta o stabilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je danas u Sofiji na završnom sastanku Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i inauguralnom sastanku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) koje preuzima aktivnosti Pakta o stabilnosti, priopćio je MVPEI.

Sastanak na kojem su nazočili ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe, predstavnici Europske unije, NATO-a, OESS-a te drugih međunarodnih organizacija i svjetskih monetarnih ustanova, održan je pod zajedničkim predsjedanjem Erharda Buseka, posebnog koordinatora za Pakt o stabilnosti i Hide Biščevića, glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju čije se sjedište nalazi u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović uživo iz Sofije (Foto: Dnevnik.hr) Usvojena sofijska deklaracija Ivana Petrović sa summita zemalja EU i zapadnog Balkana: "Sjena Donalda Trumpa letjela je i nad ovim sastankom" Slika nije dostupna Javnost saznala nakon 10-ak dana Avion Air Serbije prinudno sletio jer su mu u letu otpadali dijelovi

Jandroković je kazao da će uspostavom RCC-a biti unaprijeđena suradnja na projektima od regionalne važnosti, što će omogućiti daljnji razvoj i napredak svih zemalja jugoistočne Europe. 

U tom kontekstu naglasio je kako će prioriteti Hrvatske biti daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa, jačanje gospodarske suradnje te borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Sudionici sastanka usvojili su zajedničku Deklaraciju o uspostavi Vijeća za regionalnu suradnju čime je službeno označen njegov početak rada. 

Dosadašnjih tridesetak regionalnih inicijativa suradnje bit će učinkovitije organizirano kroz šest ključnih područja kojima će koordinirati Vijeće. 

Riječ je o gospodarskom i socijalnom razvoju, infrastrukturi, pravosuđu i unutarnjim poslovima, suradnji na području sigurnosti, izgradnji ljudskog kapitala i parlamentarnoj suradnji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene