Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o povjerenju o regiji

Jandroković: Hrvatsko-slovenski sporazum primjer je za regiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražnim sporazumom Zagreb i Ljubljana vlastitim su naporima i dijalogom postigli kompromis i to je dobar primjer za cijelu regiju jer guranje problema pod tepih može izazvati sukobe, rekao je na Bledu hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u panel raspravi o izgradnji povjerenja među državama u regiji u sklopu tradicionalnog Bledskog strateškog foruma koji je privukao 400 političara, gospodarstvenika i znanstvenika iz cijelog svijeta.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna Interes su dobrosusjedski odnosi Suradnja na ulasku regije u EU

U raspravi koju je moderirao bivši slovenski ministar vanjskih poslova, a zastupnik u Europskom parlamentu Zoran Thaler, Jandroković se suglasio s Thalerovom ocjenom da hrvatsko-slovenski model rješavanja otvorenih pitanja može postati željeni model za sve države u regiji.

Postignutim arbitražnim sporazumom Hrvatska i Slovenija su vlastitim naporima i dijalogom te uz pomoć Europske unije postigle za obje strane prihvatljiv kompromis, rekao je Jandroković. To je dobar primjer za ostale države u regiji u kojoj guranje problema pod tepih može izazvati konflikte, rekao je.

'Dugoročne regionalne stabilnosti ne može biti bez demokratske Srbije'

Jandroković je odgovarajući na pitanja sudionika ustvrdio je da će Slovenija i Hrvatska nastaviti tzv. proces Brdo započet regionalnom konferencijom lidera u regiji održanom u ožujku u Sloveniji na kojem je dogovoreno da bi sve zemlje trebale priznati jedna drugu i održavati redovite sastanke ministara u cilju zajedničkih infrastrukturnih projekata koje bi financirala i Europska unija.

Nakon susreta ministara prometa država iz regije uskoro bi se trebao održati i susret ministar pravosuđa, a Jandroković je naglasio kako Hrvatska i Slovenije nastoje u proces Brdo što snažnije uključiti i Srbiju koja tada nije sudjelovala zbog Kosova.

Dugoročne regionalne stabilnosti ne može biti bez 'demokratske Srbije' koja je 'fokusirana na Europsku uniju', a to sada nije slučaj, reklao je Amerikanac Daniel Server, koji je nastupio kao član Mirovnog instituta UN-a. On se pokazao relativno pesimističnim oko napretka Srbije u europskim integracijama.

'Srbija mora ostaviti svoje teritorijalne ambicije'

Jandroković je istaknuo da što se tiče država u jugoistočnoj Europi za njih ne vidi alternativu članstvu u EU-u i da će njihova integracija povjerenje i razumijevanje u regiji. No Server je istaknuo da Srbija mora ostaviti svoje teritorijalne ambicije prema BiH i osobito prema Kosovu koje su preostale iz vremena Miloševića.

Razočaravajućima za sadašnju politiku Srbije on je ocijenio službene reakcije koje je sadašnja vlada u Beogradu pokazala u slučaju puštanja Ejupa Ganića iz Londona, kad nije usvojen njezin zahtjev za ekstradiciju, kao i iz reakcija na 'Mladićeve dnevnike' iz kojih se vidi da je Srbija bila uključena u rat u BiH, a isto tako iz reakcija nastalih nakon što je Međunarodni sud pravde presudio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom.

'Meki pristup prema Tadiću treba promijeniti'

Server je rekao da su to njegove privatne ocjene, ali da je dosadašnji 'mekani pristup' Zapada prema Srbiji i sadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću bio bez rezultata i da bi ga trebalo promijeniti.

Kosovski ministar europskih integracija Besim Beqaj rekao je u raspravi da bi na pitanje gdje želi da Kosovo bude kroz deset godina odgovorio da želi da bude ondje gdje je Slovenija ili barem gdje je trenutačno Hrvatska koja završava pregovore o članstvu s EU.

Beqaj je istaknuo veliku potporu koju EU ima među kosovskim stanovništvom, a kao glavnu prednost i perspektivu države naveo je njezinu mladu populaciju jer je više od 60 posto kosovskog stanivništva mlađe od 25 godina.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj istaknuo je kao realističniji cilj za BiH u idućih pet godina ulazak u NATO savez, dok je kao glavnu kočnicu ulasku u Europsku uniju naveo probleme u funkcioniranju države zbog blokada koje izaziva Daytonski sporazum. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene