Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici političkih stranaka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, članica Europske pučke stranke, potpisali su nakon sastanka u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili spremnost za daljnju suradnju s ciljem bržeg približavanju cijele regije Europskoj uniji.


U izjavi, među ostalim, kaže se da su dobrosusjedski odnosi uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zajednički interes, te kako se za sva otvorena pitanja moraju naći obostrano prihvatljiva rješenja u europskom duhu suradnje, solidarnosti i poštovanja međunarodnog prava.

Vezani članci Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu Slika nije dostupna Sarajevo: Sastanak predsjednika vladajućih stranaka

Predsjednica HDZ i hrvatske vlade Jadranka Kosor, koja je sudjelovala u radu sarajevske konferencije, ocijenila je kako je suradnja sestrinskih stranaka veoma važna za budućnost cijele regije.

'Na svim ovim sastancima ističem ono što je stvarno opredjeljenje Hrvatske i njezine vlade, a to je potpora našim susjedima na euroatlanstkom putu. Tu posebice mislim na potporu Bosni i Hercegovini kao državi triju konstitutivnih naroda s jednakim pravima', izjavila je Kosor novinarima.

Bivši slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan, koji u Europskom parlamentu predvodi klub zastupnika EPP-a, kazao je kako Europska unija snažno inzistira na jačanju suradnje u regiji jer je to ključni pokazatelj stvarne spremnosti država ovog dijela Europe za pridruživanje Uniji. 'Razlog je jednostavan: ako zainteresirane strane ne mogu surađivati unutar regije, kako bi onda surađivale unutar Europske unije', kazao je Kukan.

Skup u Sarajevu organizirala je Stranka demokratske akcije, a na njemu su sudjelovali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović te HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Premijerka Kosor je potvrdila kako s njima namjerava razgovarati i o zajedničkom hrvatskom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Dragan Čović je, međutim, u izjavi novinarima potvrdio tek kako inzistira da HDZ BiH 'kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH' ima kandidata za člana Predsjedništva BiH. 'Ovime istodobno pozivam sve druge hrvatske stranke da podrže našeg kandidata', kazao je Čović.

Božo Ljubić je istaknuo kako HDZ 1990. želi zajedničkog kandidata te da još uvijek postoji prilika za dogovor. 'Naš je stav da kandidat može biti iz bilo koje stranke, ali ne može biti baš svatko', kazao je Ljubić, osporivši istodobno pravo HDZ-u BiH da se kvalificira kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH. (Hina)