Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička previranja u Istri

Jakovčić: Milanovićeva akcija je propala, Istra nije destabilizirana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušaj destabilizacije Istre nije uspio, koordinirana akcija premijera Milanovića u potpunosti je propala - riječi su kojima je istarski župan i šef IDS-a Ivan Jakovčić otvorio konferenciju za novinare.

Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli pozvao premijera Zorana Milanovića da se očituje o izjavi i kvalifikaciji kandidata za župana Damira Kajina, koji je predsjednika Talijanske unije Furija Radina "usporedio s Mussolinijem", te je tako, dodao je, "Talijane praktički proglasio ponovno fašistima".

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Premijer mora jasno reći podupire li takvog kandidata za istarskog župana jer je on stao iza Kajina, a ne istarski SDP", rekao je Jakovčić. Dodao je kako premijer "ne može i ne smije šutjeti o tome" jer će - ako to učini - "biti jasno da daje prešutnu potporu Kajinu, što je u modernoj Hrvatskoj zastrašujuće".

>> VIDEO Totalni prometni kolaps: Autobusi ne voze, u prekidu više tramvajskih linija

Po njegovim riječima, jedan premijer mora imati hrabrosti i reagirati te svojem kandidatu za župana poručiti: "Dosta je bilo, ne podržavamo te više."

"Dosta je mržnje i netolerancije. Uspoređivati Radina s Mussolinijem, a Talijane praktički proglašavati ponovno fašistima, govori sve o Kajinu. To je zapravo njegov politički kraj. On nije bitan, a svi oni koji misle da je Kajin bitan, varaju se", ocijenio je Jakovčić i dodao kako je u ovom trenutku iznimno važno da se "svi Talijani solidariziraju" s tom ocjenom.

"Ovo je nakon toliko desetljeća zapravo najnoviji pokušaj da se Hrvati i Talijani zavade u Istri, a onda dolaze na red i ostali sugrađani koji su došli živjeti u Istru", istaknuo je Jakovčić.

Potvrdio je kako je sada svima jasno da je raspuštanje istarskoga i pulskoga SDP-a bio izravan pokušaj da se Istra i Pula destabiliziraju šest mjeseci prije lokalnih i županijskih izbora. Koordinirana akcija koju je osobno vodio i još je vodi predsjednik SDP-a Zoran Milanović potpuno je propala, ocijenio je Jakovčić i dodao kako je "jedino uspio u stvaranju nove DKL koalicije", to jest koalicije Damjanac-Kajin-Langer. Ada Damjanac je povjernica istarskoga SDP-a.

Kako je ocijenio Jakovčić, najavljena velika koalicija protiv sadašnje županijske uprave propala je prije nego što je nastala. Istra je, smatra on, "svjetska oaza tolerancije i zato građani traže visoku odgovornost u upravljanju Istrom i neće nikada odobriti metode kaosa, razbijanja i mržnje".

"Oni koji zagovaraju politiku sukoba idu logikom 'što gore, to bolje' i nanose neprocjenjivu štetu građanima Istre", zaključio je Jakovčić. Poručio je kako Istra "nije u sukobu sa Zagrebom" te da je to lažna ocjena i da može biti u sukobu samo s onima koji bi njome upravljali iz Zagreba.

"S takvima smo bili u sukobu, s takvima ćemo biti u sukobu jer će se Istrom upravljati u Istri i nigdje drugdje", istaknuo je Jakovčić i ponovio kako se nije čuo s premijerom Zoranom Milanovićem.

Odgovarajući na pitanje novinara, povrdio je da Istarska županija još nije dobila vladino jamstvo za izgradnju nove pulske Opće bolnice te kako mu se čini da je u Zagrebu bilo "premalo političke volje da se dogodi pulska bolnica".

"Očekujem da vlada konačno donese to jamstvo i ispuni svoja obećanja", zaključio je Jakovčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene