Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometni kolaps u Zagrebu

Bandić: Preuzimam kontrolu, ako treba i sam ću sjesti za ralicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontinentalni dio Hrvatske je zameo snijeg zbog čega je promet cijeli dan promet bio u kolapsu.

Pratit ćemo situaciju s vremenom, a vi nam se s vašim informacijama i fotografijama možete javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Zagreb jer u potpunom prometnom kolapsu zbog golemih količina snijega koje su pale preko noći i cijelog dana. Paraliziran je tramvajski i sav drugi promet.

Zbog zimskih uvjeta u Zagrebu i najava da se očekuje nastavak snježnih padalina idućih dana, Ured za upravljanje u hitnim situacijama mobilizirao je dobrovoljce, pripadnike gradskih Specijalističkih postrojbi civilne zaštite i vatrogasce iz svih 50 društava koji djeluju na području grada, da prema razrađenom planu čiste snijeg u dogovorenim zonama, priopćeno je iz tog ureda.

 

Dodaju da će po gradskim četvrtima biti raspoređeni na čišćenju snijega i službenici iz svih gradskih ureda Grada Zagreba koji su se dobrovoljno javili za ispomoć i napominju da se usto "dižu" i zapovjedništva civilne zaštite svih 17 gradskih četvrti te im se osigurava oprema za čišćenje snijega, lopate i sol za posipavanje koje su distribuirane po područnim uredima na 11 lokacija.

Najviše snijega tijekom dana palo je u Ogulinu, gdje ga je izmjereno 76 centimetara. Slijedi Slunj sa 70 centimetara, Begovo Razdolje sa 65 te Delnice sa 61 centimetar. U Zagrebu na mjernoj postaji Maksimir izmjereno je povijesnih 68 centimetara snijega.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je sa sjednice glavnog i operativnog stožera zimske službe kako nema spavanja dok se ne očiste sve trase, a dodao je da će, ako će trebati, i sam sjesti za ralicu. Izjavio je i kako za sada neće biti proglašenja elementarne nepogode. 'Nema ljudskih žrtava, nema teških havarija, grad normalno funkcionira, sve službe, grijanje, plin, voda odvodnja, škole, vrtići, bolnice. Grad funkcionira, otežano, ali funkcionira', rekao je Bandić koji je sebe postavio na čelo Zimske službe.

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama ujedno je zamolio i dragovoljce Domovinskog rata da se uključe u čišćenje napadalog snijega u Zagrebu, te da se ujutro jave u najbližu gradsku četvrt kako bi preuzeli opremu i još jednom pokazali svoju spremnost za pomoć sugrađanima, čisteći snijeg, navodi se u priopćenju.

Na putu iz Varaždina autobus pun putnika, većinom srednjoškolaca, pred Lepoglavom je izletio s ceste. Iako se zamalo prevrnuo, srećom, nitko nije ozlijeđen. Čitatelji nam javljaju da je vozač učenike morao spašavati kroz bunker.

Večeras se u zagrebačkoj Ulici Resnik I pod težinom snježnog pokrivača urušio krov jedne napuštene kuće. Premda je prizor zastrašujući, u policiji nam je potvrđeno kako ozlijeđenih nije bilo.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ističu da su prioriteti za čišćenje snijega u svakoj gradskoj četvrti zdravstvene ustanove, škole, vrtići, starački domovi, okretišta i trgovi te mole građane za strpljenje, naročito u prometu.

Sve građane upozoravaju na pojačani oprez zbog padanja velikih količina snijega s krovova i podsjećaju na obvezu koja proizlazi iz odluke o komunalnom redu o čišćenju snijega oko svojih kuća i zgrada. Ured za upravljanje u hitnim situacijama u stalnom je kontaktu s gradonačelnikom, Stožerom zimske službe, Zagrebačkim holdingom i DUZS-om

>> Napadat će do 20 cm snijega, sutra i poledica!

Iz HAK-a upozoravaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za teretna vozila preko graničnih prijelaza: Bregana, Rupa i Pasjak (na izlasku). U prekidu su katamaranske linije na riječkom i splitskom području, te trajektna linija Drvenik-Sućuraj.

 

Unatoč vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima u većem dijelu zemlje sve pruge na području Republike Hrvatske otvorene su za promet. Međutim, zbog velikih količina snijega na nekim relacijama ima problema u željezničkom prometu koji uzrokuju kašnjenja putničkih vlakova.

 Sve dežurne ekipe su na terenu, čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežurne su i sve radionice za popravak vučnih vozila, kako bi se svi kvarovi koji nastaju zbog snijega i niskih temperatura otklonili što prije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene