Dok Ivica Todorić u Londonu priprema svoju obranu i proziva za politički progon, i vladajući i oporba ujedinjeno tvrde – političkog progona nema niti je Todorić za to ponudio dokaze.

Galerija


Koju će taktiku primijeniti kako bi došli do nedostupnog Todorića, glavni državni odvjetnik ne želi otkriti, ali poručuje – u kontaktu su s nadležnim tijelima Velike Britanije.

Na spomen Ivice Todorića glavni državni odvjetnik ponavlja da želi zaštititi njegova ljudska prava šuteći o slučaju. O kontaktu s Londonom kaže: "Imamo komunikaciju s nadležnim tijelima". Jedino što tvrdi jest da nema nikakvog političkog progona prema Todoriću.

"A što mislite da u državama EU nema političkog progona?" kaže s druge strane Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković. Todorićeva odvjetnica objašnjava i zašto smatraju da progona ima i gdje je sve započelo.

"Mi počinjemo u stvari od tog Lex Agrokora, od zakona koji smatramo neustavnim i gdje je u stvari počelo već na izvjestan način i destruiranje samog Agrokora i kriminaliziranje g. Todorića", ističe Sloković.

Todorić će, uvjerava, neke dokaze za to i pokazati. "Mislim da neke stvari čak nije ni htio otkriti zbog određenih situacija, koje bi mogle biti neugodne. Prema tome, doći će sve na svoje, mislim, ništa se ne događa danas", dodaje Sloković.

Političku motiviranost odbacuju i vladajući i oporba. "Ovdje se isključivo radi o zahtjevu državnog odvjetništva da se otvori istraga protiv g. Todorića zbog nezakonitosti koje su se događale u financijskom poslovanju Agrokora", kaže Branko Bačić, saborski zastupnik HDZ-a.

S HDZ-om se ovog puta slaže i Most. Ali i prozivaju. "Ja bih rekao da su Todorićevi pomagači oni koji opstruiraju rad saborskog istražnog povjerenstva, jer će saborsko istražno povjerenstvo, a to se već pokazalo nakon druge sjednice, utvrditi da je Ivica Todorić uživao u Hrvatskoj političku potporu, a ne da je bio izložen političkom progonu", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

No, HDZ je čvrst u stavu. Ako istraga postane pravomoćna, povjerenstvo će prestati s radom. Čeka se odluka Županijskog suda na žalbe osumnjičenih o samoj istrazi koje su već podnijeli, no sud ih još nije dobio.

"O žalbama odlučuje sudac istrage i od trenutka kad one stignu na sud postoji zakonski rok od 8 dana u kojem se o žalbama mora odlučiti", ističe Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Ako ih sud odbije, istraga će postati pravomoćna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr