Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jadranka Kosor:

'Ako žene u politici imaju jasna stajališta, odmah su muškobanjasta čudovišta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za diskriminaciju žena u politici dijelom su krive i žene same, ali i uvriježeni dvostruki standardi u ocjenjivanju njihova rada, jer im se tolerira mnogo manje nego muškim kolegama, smatra bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

"Ruku na srce, žene ne vole svoj glas davati ženama i u politici više vjeruju muškarcima jer misle da je to muški posao, makar to žene javno neće nikada priznati", navela je Kosor u novom autorskom prilogu za ljubljanski "Dnevnik".

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor predstavila knjigu, ilustracija - 1 Predstavljanje knjige Jadranka Kosor za Dnevnik Nove TV: "Cijeli život, pogotovo u tom političkom životu, bila sam sama" Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor na svom Twitter profilu objavila afotografiju s Vukom Jeremićem susret u Bakuu Bivša premijerka objavila fotografiju s nekadašnjim srpskim kolegom: "Snažno smo se fajtali...Frcale su iskre!

U drugom najtiražnijem slovenskom političkom listu nekadašnja predsjednica hrvatske Vlade od početka godine piše kolumne u kojima komentira političke prilike i događaje u Hrvatskoj i susjedstvu.

U svojoj novoj kolumni u petak Kosor je očito aludirala na lošu zastupljenost žena u novom sastavu Hrvatskog sabora, ali i na problem premale zastupljenosti žena u političkom životu općenito.

Za žene u politici, tvrdi Jadranka Kosor u prilogu prepunom ironije, a mjestimice i gorkog sarkazma - koji se očito zasniva i na vlastitu iskustvu - u politici vrijede mnogo oštriji kriteriji nego za muškarce.

Ako žene uspiju doći na sam vrh u politici i postanu "šefice" muškim kolegama, tada ih oni znaju proglasiti ili lakomislenima i "glupima" kad se ponašaju ljubazno ili "iskompleksiranim amaterkama" kad u svom poslu pokažu ozbiljnost i predanost.

"Ženama se ne oprašta ono što se oprašta muškarcima"

Kosor kaže da se ženama političarkama ne opraštaju osobine ili ponašanje koje se kod muških kolega smatraju normalnima ili čak poželjnima, što ilustrira zanimljivom opservacijom o tome kako nastupaju u javnosti.

"Kad se političari pojavljuju na tribinama ili u televizijskim emisijama, obično rašire noge kao da rađaju, a tako - raskrečenih nogu - stoje i kad se fotografiraju za novine. Kad bi to učinila žena koja je na političkoj poziciji, napali bi je da se ponaša kao uličarka i da ne zaslužuje nikakvu pažnju", s dosta humora piše Jadranka Kosor.
Sličan je diskriminatorni tretman žena u politici i kada se radi o njihovu izgledu ili privatnom životu, pa se one u javnosti, prema općem očekivanju, moraju pojavljivati dotjerane "bez greške, bez podočnjaka, (imati) manekenske proporcije i netom istuširane", dok muškarcima u politici nitko ne zamjera kad u javnosti imaju nehajno vezane kravate, neočetkane cipele, znojne mrlje na košulji ili 'zaflekani' sako.

"Političari na turneje idu samo s torbicom, ne treba im kovčeg s garderobom jer odijelo koje imaju na sebi nose cijelo vrijeme dok su na putu. Žena političarka nakon pedesete godine smatra se starom bakicom, a političar u svojim šezdesetima kotira kao najzreliji i najmudriji, muškarca u politici ne pita se zašto nema djece ako ih nema ili zašto ima ili nema ljubavnicu jer sve to važi za njihov osobni privatni izbor i njihovo pravo. No, sve je to dopušteno pitati žene koje su u politici. One ne smiju imati ljubavnike, moraju biti vjerne i braniti svetost braka, bez obzira jesu li udate ili nisu", navodi u kolumni za slovensko čitateljstvo Jadranka Kosor.
Stanje za političarku dodatno se, po njezinu mišljenju, pogorša ako ona uspije isplivati na sam vrh.

"Vještice bez srca"

Ako se s te "šefovske" pozicije žene zalažu za red i disciplinu, onda ih se ogovara da su "vještice" i bez srca, a ako se postave popustljivo, onda ih se kritizira da su nedorasle svom poslu i da na šefovskom mjestu moraju biti muškarci.

"Za žene koje u politici imaju jasna stajališta kaže se da su muškobanjasta čudovišta i da zbog karijere gaze preko leševa, dok se muškarce koji inzistiraju na svom stajalištu i ponašaju se autoritarno percipira kao odlučne i beskompromisne lidere", napisala je na temu neravnopravnosti i ulozi žena u političkom životu bivša hrvatska premijerka, političarka i bivša saborska zastupnica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene