Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na presici je istaknula kako će pod sistemski bitnim kompanijama koje bi mogle ući pod ovaj zakon biti one koje imaju najmanje 8000 zaposlenih i najmanje milijardu eura duga.


Presica je iznenada najavljena, a tema su bile dosadašnje aktivnosti Vlade vezane uz očuvanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva.

Vezani članci Pregovori Vlade i sindikata javnih službi Pregovori Vlade i Sindikata javnih službi: Nastavak sljedeći tjedan Andrej Plenković Plenković o sankcijama: "Srbija ne može sjediti na dvije stolice", opleo i po Milanoviću

Dalić je kazala kako je cilj presice iznijeti što Vlada čini za održavanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva nakon najava o problemima o Agrokoru. Naglasila je kako je Agrokor privatna tvrtka, ali da Vlada mora voditi računa o ukupnoj stabilnosti gospodarstva.

Stoga Vlada, kako je kazala, radi na izradi "zakonodavnog i instutucionalnog okvira za zaštitu stabilnosti hrvatskog gospodarstva kada se s teškoćama suočavaju sistemski važne tvrtke, koje nisu u stanju same riješiti teškoće u kojima su se našle".

Dodala je kako je ovom zakonskom prijedlogu cilj zaštititi hrvatsko gospodarstvo. Prijedlog zakona bi se mogao primijeniti na bilo koju tvrtku u Hrvatskoj koja ima najmanje 8000 zaposlenih i više od milijardu eura duga

"U ovom zakonskom prijedlogu stvara se procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije, uz fer postupanje prema svim vjerovnicima. Stvaraju se uvjeti da se u zakonskom roku može platiti dobavljačima te osigura poslovanje kompanije u razdoblju dok traje njezino restrukturiranje." 

Naglasila je kako se zakon ne radi ni za Agrokor ni za Ivicu Todorića, "no takav bi se zakon mogao primijeniti i na njih", kazala je Dalić.

Na pitanje novinara pitanje je li njezin istup zapravo usmjeren na smirivanje dobavljača te što se događa s vlasnikom kada uđe pod taj zakon rekla je: "Razgovor ima prije svega svrhu da budete informirani s aktivnostima Vlade. Danas je prerano govoriti o tehničkim detaljima ovog prijedloga. Jasno je da proces transformacije takvih kompanija zahtijeva i poslovno i organizacijsko i vlasničko reorganiziranje."

Dodala je i da će zakon u proceduru biti upućen vrlo brzo.

Dalić je kazala i kako je njezina osobna želja da se taj zakon nikad ne primjeni niti na jednu hrvatsku kompaniju. "Međutim, dužnost je Vlade da brine o rizicima koji mogu imati posljedice na cjelokupno gospodarstvo", napomenula je.

Navela je i da taj zakonski okvir ni na koji način ne podrazumijeva da država ulazi u vlasništvo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju