Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele jasniju komunikaciju s kompanijom

Najveći dobavljači Agrokora: "Ne namjeravamo se odreći potraživanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici najvećih Agrokorovih dobavljača održali su sastanak s ministricom gospodarstva Martinom Dalić.

Kako nam kažu predstavnici tvrtki, Vlada je njih zvala na sastanak kako bi im pojasnila situaciju u Agrokoru i predstavila modele za rješavanje krize.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši vlasnik Agrokora Todorić: "Dalić ucjenjuje Plenkovića, Agrokor za godinu dana neće postojati, a moja stranka od ove države može napraviti cvijet" Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Novi uzlet Martina Dalić opet plijeni pozornost javnosti, no na najvažnije pitanje tajanstveno šuti

Agrokor dobavljačima duguje 16,1 milijardu kuna, a oni se svojih potraživanja, kako nam kažu, neće odreći.

Opstanak Agrokora na tržištu njima je presudan, jer većinu proizvoda plasiraju upravo putem tog koncerna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je kako su na sastanku saslušali stavove i mišljenje dobavljača.

"Dobavljači su vrlo jasno i otvoreno ukazali da žele i očekuju puno otvoreniju i puno jasniju komunikaciju i sa samom kompanijom i s bankama. Vlada ih u tim nastojanjima u cijelosti podržava, jer su dobavljači iznimno važan segment poslovanja kompanije, iznimno važni za cijelo hrvatsko gospodarstvo i njihovi napori i aktivnosti u osiguravanju urednog tijeka robe važni su i za budućnost Agrokora", rekla je Dalić.

Istaknula je i kako dobavljači očekuju da "sudjeluju i budu upoznati sa svim procesima koji se događaju u kompaniji i da sudjeluju u planu restrukturiranju i u planu bilo kojih drugih poslovnih promjena".

"Vlada ih u tome također podržava, jer sama stabilnost i sigurnost kompanije u velikoj mjeri ovisi upravo o samim dobavljačima", rekla je Dalić.

Ocijenila je kako je susret protekao u vrlo otvorenom i konstruktivnom tonu.

"Očekujem da će se u vrlo kratkom roku isto takva komunikacija nastaviti i između kompanije i samih dobavljača", zaključila je Dalić.

Na sastanku su uz Dalić bili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

"Održati stabilnosti kompanija"

Na sastanku pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor - Kraša, Podravke, Vindije, Dukata i Francka zaključeno da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem trištu.

Kako javlja reporter Nove TV Ivan Forjan, nitko od 20 dobavljača koji su došli na sastanak, ne namjerava se odreći svojih potraživanja te od Vlade očekuju da čim prije izađu s modelom restrukturiranja Agrokora.

"Intencija sastanka je bila da koordiniramo naše aktivnosti i mišljenja vezano uz trenutnu situaciju u poslovanju Hrvatskoj, pri čemu prvenstveno mislimo na Agrokor", rekao je u  nakon tog sastanka predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o koordiniranju aktivnosti i stavova uoči razgovora "sa svim dionicima u tom procesu, prvenstveno Vladom, koncernom Agrokor i ostalim financijskim institucijama".

"Ono što nam je u planu, što je naša intencija je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor, dakle našeg najvećeg distributera, naš najveći kanal za prodaju u Republici Hrvatskoj", rekao je Bulić.

Za Novu TV iz ruskog Sberbanka potvrđeno je kako su spremni nastaviti kreditirati Agrokor kako bi on mogao nastaviti ispunjavati svoje financijske obaveze.

Izvršni direktor ruskog Sberbanka Herman Gref izjavio je da Banka čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor.

"U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i upravom kompanije, nastavljamo im davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane 'na nogama' i riješi svoje privremene probleme... Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama", rekao je Gref, bez iznošenja detalja.

"Sberbank: Ne želimo upravljati maloprodajom u istočnoj Europi"

Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi.

Iz Sberbanke su u ponedjeljak su za Hinu kazali da su se sastali s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do danas. (Hina(I.F.)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene