Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugoročna prognoza

PROLJEĆE U VELJAČI Do kada ćemo imati toplo vrijeme i trebamo li spremiti kapute?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi dan veljače Hrvatska je dočekala s proljetnim temperaturama od 17 stupnjeva.

Iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine očekuje nas i tijekom cijele veljače. Prvi dan mjeseca koji zna biti i najhladniji u godini živa se popela do 17 stupnjeva. Cijele veljače temperature će biti više od klimatološkog srednjaka, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), i to uz odstupanja od većinom pet stupnjeva.

'Najveća odstupanja bit će u ovom prvom tjednu iako će cijeli mjesec biti natprosječno topao. Ipak, to ne znači da nećemo imati prodore hladnih fronti i kratkotrajnih zahlađenja. Već sredinom ovog tjedna očekuje nas jače naoblačenje s kišom, a u gorju, dakle Gorskom kotaru i Lici te unutrašnjosti Hrvatske, može biti i snijega. No s obzirom da će biti dosta mokro, snježni pokrivač neće se zadržavati', pojašnjava Ivana Havrle Kozarić, meteorolog sinoptičar u DHMZ-u.

Osim što će biti toplija od prosjeka, veljača će imati i više oborina. Kako će mjesec odmicati, tako će i temperature padati, pa u posljednjim danima ipak možemo očekivati vrijeme primjerenije zimi.

Za temperaturne skokove i 'proljeće u veljači' zaslužna je anticiklona koja nam donosi topli zrak sa zapada i koja je već neko vrijeme nad našim prostorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasnost od poledice Stiže nova runda snijega, padat će i u nizinama: DHMZ izdao upozorenja Snježna oluja, ilustracija Snijeg, vijavice i obilna kiša DHMZ objavio detaljnu prognozu uoči dramatične promjene vremena: Još sutra stabilno, a onda slijedi prava vremenska sapunica

Ovakvo vrijeme moglo bi stvoriti poteškoće meteoropatima i pojačane tegobe kroničnim bolesnicima. Mogući su problemi sa snom, koncentracijom te glavobolja i razdražljivost. Kroničnim bolesnicima s krvožilnim bolestima preporuča se izbjegavanje većih napora, navode u DHMZ-u.

Visoke temperature za ovo doba godine nadvile su se i nad regijom pa su tako za Srbiju sutra najavili najtopliji dan s 22 stupnja Celzijeva.

U Hrvatskoj ćemo dakle u proljeću uživati do srijede kada nas čeka jače naoblačenje s kišom, pri čemu u gorju na kratko može biti i snijega. I dalje iznadprosječno toplo, iako će u četvrtak ipak biti malo svježije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene