Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izjava nakon sjednice HDZ-a

Plenković o štrajku: "Većina sudova radi normalno. Vjerujem da će se na kraju sve realno sagledati"

Andrej Plenković - 7
Andrej Plenković - 7 Ranko Suvar / CROPIX
Aktualno Galerija Andrej Plenković - 7 Andrej Plenković - 7 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Andrej Plenković - 5 Andrej Plenković - 5 Foto: Ranko Suvar / CROPIX Andrej Plenković - 2 Andrej Plenković - 2 Foto: Ranko Suvar / CROPIX +0 Andrej Plenković - 3 Galerija 1/4 >>
Nakon sjednice vrha HDZ-a premijer Plenković dao je izjavu za medije. Komentirao je posjet Sarajevu, štrajk sudaca, ali i mogućnost velikog vala štrajkova.

Nakon sjednice šireg predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice premijer Plenković dao je izjavu za medije. 

Premijer Andrej Plenković s Ursulom Von Der Layen i nizozemskim kolegom Markom Rutteom bio je u Sarajevu kako bi BiH potaknuli na provedbu reformi nužnih za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Njegov nedolazak na sastanak s Predsjedništvom BiH privukao je veliku pozornost u medijima susjedne zemlje.

Kazao je da je posjet BiH i Sarajevu bio uspješan. "Pristupni proces najveći je transformativni proces. Mi smo zemlja s najviše iskustva i možemo pomoći BiH na tom putu", rekao je premijer.

Komentirao je bijeli štrajk sudaca i državnih odvjetnika. Ponovo je govorio što je njegova Vlada učinila u posljednjem razdoblju. 

"Što se nas tiče, naša politika podizanja ekonomskog i socijalnog standarda građana je konstantna. Prosječna plaća u studenome je 1208 eura, a naša misija bila je da nakon drugog mandata bude tisuću eura. I kad je riječ o medijalnoj plaći, koja iznosi 1100 eura, veća je od naših ambicija". 

"Povećati nekome u godinu dana neto plaću 30 posto... Vjerujem da će se na kraju sve skupa realno sagledati."

"Kada je riječ o sucima, ministar je kazao da je jučer odgođeno samo 22 posto, a danas samo 24 posto ročišta, većina sudova radi normalno. Podsjetit ćemo da smo u našim mandatima povećali sucima prošle godine za više od 500 eura. Ne znam kome se plaće povećavaju za više od 500 eura. Nastavljamo razgovore", rekao je premijer.

Na pitanje o propitivanju zakonitosti štrajka, premijer je uputio poruku.

"I dalje apeliram na kolege pravnike da budu razumni i da saslušaju dobro ovo što govorim."

Učitelji, zdravstveni djelatnici - puno je nezadovoljnih. O strahu od velikog vala štrajkova kaže: 

"Mislim da su ljudi u Hrvatskoj pametni i mudri. Većina sindikata je zadovoljna. Mislim da ćemo u budućnosti morati točno reći koliko se kome povećava neto plaća". 

Pročitajte i ovo Premijer Slovačke Robert Fico Uoči posjeta Ukrajini Slovački premijer novinarima: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni"

Komentirao je i izbor glavnog državnog odvjetnika. Naglasio je da poznanstvo neće biti prednost kod odabira.

Govorio je i o napadima na strane radnike u Zagrebu. "Osuđujem napad na bilo koga, onda i na strane radnike. Počinitelji trebaju biti privedeni i za to moraju odgovarati. Hrvatska mora biti sigurna zemlja, što i jest. U Hrvatskoj imamo nikada više zaposlenih, a nikada manje nezaposlenih. To znači da naša ekonomija pulsira. Tržište treba radnu snagu. I svatko može pronaći posao", rekao je.

Pročitajte i ovo Valerij Gerasimov i Vladimir Putin rat u ukrajini Važan ruski zapovjednik u Ukrajini ubijen na Krimu? Šutnja u Kremlju raspiruje brojne teorije: "Čudno je da nema odgovora"

Komentirao je i prosvjede protiv ekstremne desnice u Njemačkoj. "Pratimo prosvjede i političku scenu, kao i AfD. Mislim da je njemačka javnost dovoljno zrela i da će zemljom upravljati stranke koje su dio mainstreama. Moramo pratiti i ekonomsku situaciju. Kad netko u Njemačkoj zakašlje, ostali imaju prehladu", nastavio je.

Komentirao je sastanak u Sarajevu ponovivši da Komšić nije biran glasovima Hrvata. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene