Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poginulo 157 ljudi

Nakon tragedije u Etiopiji Boeing otkazao predstavljanje novog modela aviona: "Naći ćemo drugu priliku za to"

Model aviona koji se srušio u Etiopiji (Foto: Dnevnik.hr)
Model aviona koji se srušio u Etiopiji (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Model aviona koji se srušio u Etiopiji (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U avionskoj nesreći u Etiopiji poginulo je 157 putnika i članova posade. Radi se o državljanima 35 zemalja, a među njima su supruga i dvoje djece jednog slovačkog političara. Avion koji se srušio u blizini Adis Abebe, glavnog grada Etiopije, bio je Boeing 737.

Avion je dug je 39,5 metara, a raspon krila mu je 36 metara. U njemu najviše može biti 200 putničkih sjedala, a najviša udaljenost koju može prijeći je 6570 kilometara. Do sada je isporučeno 350 aviona ove generacije, a naručeno ih je 5111.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oboje su mrtvi VIDEO Srušio se avion u kojem su bili dijete i muškarac: Udario u dalekovod i zapalio se Slika nije dostupna Prvi lider koji je to izravno rekao Kanadski premijer prozvao Iran za rušenje ukrajinskog zrakoplova: "Imamo informacije iz više izvora da je avion srušen iranskom zemlja-zrak raketom, moguće nenamjerno"

U komercijalnom prometu ovaj model još nije ni pune dvije godine. Prvi let tog modela aviona bio je 22. svibnja 2017. za malezijsku zrakoplovnu tvrtku Malindo Air. Do sada su se srušila dva aviona ove generacije Boeinga. Prvi se srušio u listopadu prošle godine u Indoneziji te je poginulo svih 190 putnika i članova posade.

Podsjetimo, u subotu je u Etiopiji prilikom pada aviona Ethiopian Airlinesa poginulo 157 putnika i članova posade.

Otkazali predstavljanje novog modela

Predstavljanje novog modela, Boeing 777X, trebalo se održati 13. ožujka u Seattleu. Prezentacija novog aviona odgođena je nakon druge smrtonosne nesreće u samo pet mjeseci u kojoj je sudjelovao Boeing 737 Max8.

"Naći ćemo drugu priliku za predstavljanje novog aviona svijetu. To će se dogoditi uskoro", priopćeno je i iz Boeinga u nedjelju navečer. U priopćenju se dodaje da tvrtka čini sve kako bi Ethiopian Airlinesu pružila podršku nakon tragične nesreće u kojoj je poginulo 157 ljudi.

Dizajn Boeinga 777X slijedi uspjeh modela 777 i 787 Dreamliner, a namjena mu je zamjena aktualne flote 747, piše RT. Proizvodnja testnog modela počela je 2017. godine, a prve isporuke očekuju se sljedeće godine. Očekuje se da će cijena jednog aviona biti najmanje 360,5 milijuna dolara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene