Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Političko-nacionalni ritual"

Crkva u Koruškoj zabranila misu u Bleiburgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga što se ta misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička Crkva.

„Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu, monsinjor Engelbert Guggenberger.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za njih je to gotova stvar Katolička crkva u Koruškoj o reakciji HBK: "Nemamo više ništa za reći na temu komemoracije u Bleiburgu" Slika nije dostupna Izazvao burne rekacije Puhovski: Na Bleiburgu bi trebalo dopustiti nošenje ustaških uniformi!

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke Crkve.

„Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke Crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru“, stoji u priopćenju.

Kako se nadalje navodi u priopćenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja ove godine, donesena je nakon „temeljite analize“ skupa 2018. godine, kao i „brojnih razgovora“ između predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj, kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

„Analiza mise 2018. godine pokazala je da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni“, stoji u priopćenju.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Austrija se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene