Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ozlijeđeno troje ljudi

Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje"

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obratio se novinarima u Gradskoj upravi nakon odrona smeća na odlagalištu Jakuševac u kojem je ozlijeđeno troje radnika, od kojih je jedan ostao bez ruke.

"Trenutno je stabilno, trenutno je izvan životne opasnosti", kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević o stanju ozlijeđenog radnika (59) te dodao kako se čuo s obitelji kojoj stoji na raspolaganju. Više djelatnika tražilo je pomoć hitne pomoći, ali imaju lakše ozljede ili su u stanju šoka te su pušteni na kućnu brigu.

O kvaliteti zraka

Tomašević kaže kako su od Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar tražili dodatno mjerenje kvalitete zraka u tom dijelu grada. "Plinovi koji uzrokuju neugodan miris, primarno su, sumporovodik i amonijak - mjerenja su pokazala da su u granicama ispod graničnih vrijednosti. Što znači da neugodan miris je neugodan, ali ne bi trebao biti neposredno opasan za građane", rekao je Tomašević te dodao kako se mjerenja rade kontinuirano te će se građani obavještavati svakih nekoliko sati.

Inspekcija je odlučila da se u radijusu od 300 metara od mjesta nesreće ne smije odlagati otpad.

Pročitajte i ovo Izjava za medije Igora Peternela i Slavena Dobrovica iz Domovinskog pokreta Domovinski pokret "Odgovornost za Jakuševec je na Gradu, gradonačelnik vrišti poput ucviljenog djeteta"

"Nadamo se da će normalno odlaganje krenuti već sutra. Kako ćemo dobiti nove informacije, obavještavat ćemo javnost", dodao je Tomašević.

O sastanku s Vladom 

"Vezano za sastanak u Vladi, čuo sam se s predsjednikom Vlade. Želimo razgovarati o tri hitne teme da se konačno zatvori odlagalište Jakuševec, a otvori Resnik. Tu je pitanje financiranja. Očekujemo informaciju koliko novaca možemo očekivati iz EU fondova. Drugo pitanje je vezano uz lokaciju. Centar za gospodarenje otpada u Resniku potvrđen je nakon odluke, više puta. Mi nemamo dvojbi da je Resnik najbolja lokacija za takvo postrojenje koje s obzirom na najmodernije tehnologije će biti takvo da neće imati utjecaja na kakvoću života", poručuje gradonačelnik.

"Danas je gradski HDZ spomenuo Resnik u negativnom kontekstu. Nadam se da je to nesporazum jer su za njega glasali i 2017. i 2018. Treće pitanje je pitanje Zagrebačke županije. Mi smo službeno tražili da taj Centar za gospodarenje otpadom ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je upravo to razlog što se 20 godina nije izgradio. Inzistiramo da ovo bude postrojenje samo za Grad Zagreb. Vjerujem da je svima u interesu nakon 20 godina obećanja zatvoriti Jakuševec. Mi smo to obećali, na tome radimo, ali nijedna županija to ne može sama. Nužan je konsenzus između Vlade i Grada", ističe zagrebački gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić Telefonska sjednica Vlada predložila opoziv Frane Barbarića: Presudila mu afera o bespravnoj gradnji

Tomašević je odgovarao i na pitanja novinara. Rekao je da se u ponedjeljak nigdje neće odlagati otpad s obzirom na očevid.

"Sutra bi trebalo krenuti odlaganje otpada, od sutra ujutro, na dijelu plohe koji nije zahvaćen ovim odronom", rekao je Tomašević odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Krajnje je vrijeme se ovo riješi"

"Moramo razgovarati s Vladom i moramo naći rješenje. Vidite da se rješavaju problemi otpada u mnogim gradovima, vrijeme je i da glavni grad dođe na red. Krajnje je vrijeme za to", rekao je Tomašević.

"Nisam rekao da je Vlada odgovorna nego da moramo razgovarati s Vladom dok s njima ne riješimo tri ključna pitanja na koja treba odgovoriti za zatvaranje Jakuševca", rekao je, pa dodao: "Krajnje je vrijeme da se ovo riješi".

"Sigurnost radnika i sigurnost građana su na prvom mjestu", rekao je Tomašević.

Komentirajući zahtjeve oporbe za svojom ostavkom, rekao je da je to posao oporbe. "Ja bih rado da sam naslijedio grad u kojem ne pucaju cijevi, u kojem je Jakuševec zatvoren. Samo treba malo volje. Grad je tu spreman značajan dio financirati", rekao je.

"Voditelj podružnice je ponudio ostavku Upravi Holdinga, ali pričekat ćemo sve nalaze da se utvrdi tko je odgovoran. Kad se utvrdi tko je odgovoran, bit će sankcija. Bila to gradska tvrtka, privatne tvrtke koje upravljaju Jakuševcem....", rekao je Tomašević i dodao kako je pitanje odgovornosti u zadnjih 20 godina, ne samo godinu dvije.

"Moramo doći do srži problema, kako se ovo uopće dogodilo. Kad to utvrdimo, bit će sankcija", ponovio je gradonačelnik.

Drugi odron u mjesec dana, posljedice stravične - radnik ostao bez ruke

U ponedjeljak ujutro oko 6:40 na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševac došlo je do nesreće u kojoj su ozlijeđena trojica djelatnika, od kojih je najgore prošao 59-godišnjak koji je ostao bez ruke.

Pročitajte i ovo Ilustracija strava na plaži UZNEMIRUJUĆI VIDEO Majka heroj (26) spasila kćer od morskog psa pa preminula: Odgrizao joj je nogu

Drugi put u mjesec dana odronilo se smeće na odlagalištu otpada zbog čega stanari Jakuševca pozivaju gradonačelnika da da ostavku. Tomašević je ranije danas poručio da je suspendirano odlaganje otpada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene