Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama četveročlane obitelji

Izgubili kuću u odronu, a i nova im na trusnom tlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša je ekipa prije godinu i pol dana svjedočila nesreći obitelj Matičević iz Dugog Rata. Veliki je odron zamalo odnio njihovu kuću, ali i živote. Četveročlana obitelj s nesigurnog je tla iseljena dok se problem ne riješi. Mislili su da je nesreća najgore što ih je zadesilo, no situacija u kojoj se danas nalaze, mnogo je gora.

Pročitajte i ovo Sanacija ruševnih kuća - 3 tko je odgovoran? Tri mjeseca nakon odrona u kojem je stradala devetogodišnjakinja ništa se nije saniralo: "Puno se priča, ali..." Provjereno: klizište u naselju Pojatno - 5 Donosi Provjereno Žena je otišla u trgovinu, a kada se vratila, puta do kuće više nije bilo...

Cijelo dvorište obitelji Matičević prošle je godine nestalo u odronu. Godinu dana poslije njihova kuća i dalje stoji na nesigurnom tlu, a četveročlana obitelj živi u 16 kvadrata. Njihovim mukama nema kraja. Ivo Matičević prije nekoliko mjeseci otkrio je kako je teško bolestan. 'Išao sam na operaciju, sad trebam na kemoterapiju, ovdje uopće nemam uvjeta za život i jako mi je teško', objasnio nam je Ivo Matičević. Za stanarinu nemaju novca, pa u ovom malom stanu žive na trošak vlasnika kuće. Usluga koja je trebala trajati dva mjeseca odužila se na godinu dana. Iz stana koji im je našla općina morali su iseliti zbog turističke sezone. 'Mi smo im plaćali 5 mjeseci ali nisu oni jedina obitelj kojoj treba pomoći, ima i drugih koji traže da im se plati podstanarstvo, i teško su bolesni. A ja moram biti načelnik svih građana', rekao nam je Jerko Roglić, načelnik općine.

S nostalgijom gledaju svoju kuću

Iz općine tvrde kako oni sa sanacijom klizišta nemaju ništa. Odgovorne bi kažu trebale biti Hrvatske vode, no oni su se od toga ogradili. Procjena sanacije ovog klizišta iznosi gotovo 700 tisuća kuna. I načelnik, ali i Matičević smatraju da je taj iznos daleko od realnog. Roglić smatra kako ni sama kuća i zemljište ne vrijede toliko, a tko će te novce osigurati ne zna.

Dok se papirologija rješava novi problemi se gomilaju, a Matičevići s nostalgijom gledaju svoju kuću. 'Djeca pitaju kad ćemo se vratiti, voljeli bi ostati ovdje spavati, ali ne smiju, nije 100 posto sigurno', istaknula je Ivina supruga Željka. Težine situacije mališani nisu ni svjesni. Zanima ih jedino kada će se napokon moći zaigrati u svom dvorištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene