Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poništili joj dokumente

Izgubila identitet zbog hrvatske birokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko nemarna može biti hrvatska birokracija? Jedne godine vam izdaju domovnicu, a onda nakon 17 godina to sve ponište.

Osobna iskaznica, vozačka, putovnica, JMBG sve što posjeduje cijeli svoj život, Blaženki Bebek više ne vrijede. Sve je počelo kad je u matičnom uredu htjela izvaditi novu domovnicu. 'Bilo mi je rečeno da mi oni nemaju pravo izdati domovnicu, jer na njoj piše da sam državljanin Bosne i Hercegovine', rekla nam je Blaženka Bebek.

Pročitajte i ovo Bill Clinton Hitra reakcija Oba su bila brza! Nakon što se spominju u dokumentima o ozloglašenom pedofilu, oglasili su se bivši američki predsjednici Jeffrey Epstein objava imena suradnika Epsteina Dok svijet s nestrpljenjem očekuje objavu tajnih dokumenata, oko 170 osoba strepi: Spominju se i mnoga poznata imena

Rođena 1979. godine u Splitu, po tadašnjim propisima upisano joj je državljanstvo oca koji je rođeni Hercegovac. 1992. otac je, na temelju zahtjeva upisan kao hrvatski državljanin, ali ne i tada maloljetna Blaženka. 'I da on nije napravio taj zahtjev, što on tvrdi da je, onda su ga trebali na to upozoriti', ističe Bebek. Nitko toga nije bio svjestan jer je Matični ured Blaženki Bebek izdao 1992. godine domovnicu. Danas samo kažu kako su pogriješili.

'Greške se događaju svaki dan'

'Sjećate se, to je bilo ono vrijeme kad su redovi za izdavanje domovnica bili do semafora, kad su ljudi radili po dvanaest sati dnevno, pretpostavljam da je onda napravljena greška i da je izdana Domovnica za gospođu Blaženku bez pravnog osnova', objasnio je Matko Martinić iz Matičnog ureda u Splitu. Iako nema sumnje da pravo na državljanstvo ona ima, na papiru nema, no svejedno, izdali su domovnicu na temelju koje osoba ima cijeli svoj život dokumente i prava.

'Greške se događaju svaki dan, ovdje je očito počinjena jedna greška koja je takva kakva je, koja je za osobu vrlo nezgodna, međutim to je greška koja se ispravlja. Nećemo reći da ovakve slučajeve imamo cijeli dan. Ja u 20 godina koliko, radim ovaj posao, ovo još nisam vidio međutim, moguće je', zaključio je Martinić. Ali grešku u ovakvim slučajevima ne moraju ispravljati oni koji su je napravili, već građani i policija, gdje Blaženka mora u proces dobivanja državljanstva. Sada se osjeća kao da je izgubila identitet.

'U biti sve što sam napravila, više to ne postoji i ako mi sad oni i daju novi JMBG, onda me zanima što će bit sa onom osobom koja je živjela pod ovim JMBG do danas i kako ću ja započeti svoj novi život, pun problema očito, jer ću morat znači sve nove dokumente vaditi', zaključila je Bebek. No ovo nije jedini slučaj, a neslužbeno doznajemo da je u zadnje dvije godine, samo na Splitskom području, bilo više od pet slučajeva da su pronađene greške u knjigama državljana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene