Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 20 hektara šume, suhe trave i makije izgorjelo je jučer u nekoliko požara na području Županije splitsko-dalmatinske, izvijestila je danas na konferenciji za novinare policija.


U požaru kod Lovreća jučer popodne izgorjelo je 20 hektara suhe trave i hrastove šume. U gašenju su uz vatrogasce sudjelovala i dva kanadera. Oko 17 sati požar je lokaliziran, no 40-ak minuta kasnije uslijed jakog vjetra ponovo se aktivirao. Pripadnici lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) uz pomoć dva kanadera su u 20 sati požar lokalizirali, a požarište se čuva i jutros.

Vezani članci Što je očekivao da će se dogoditi?! (FOTO: Screenshot) Nikad više njemu blizu roštilja, nikad! Zbog njegove lude ideje su posla imali i liječnici Djevojka je u trenutku izlaska ispred žirija predstavljala božicu žetve (FOTO: YouTube/Screenshot) Perje ju je zamalo stajalo glave: Kandidatkinja za Miss u trenutku postala hodajuća buktinja

Požar na području mjesta Svirće, na otoku Hvaru brzo su ugasili vatrogasci s Jelse, a sumnja se, rekla je policija, da je požar izbio kada je 57-godišnjak spaljivao korov uslijed čega mu je vatra izmakla kontroli. Gorjelo je i u Ublima kod Kaštela, a izgorjela je trava i nisko raslinje. Uz pomoć dva kanadera, dva helikoptera i jednog air traktora vatrogasci lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava požar su lokalizirali oko 18 sati. Iste je noći gorjelo i u Tešijama kod Lečevice. Materijalne štete nema, a vatra je ugašena malo prije ponoći.

Još su na dva mjesta gasili vatrogasci. Prvo u 1,30 sati u mjestu Žedno, na Čiovu gdje je dvjestotinjak metara od mjesne crkve izbio požar, potvrđeno je u splitskoj policiji. Nošena jakom burom vatra se širila i u jednom trenutku opasno zaprijetila kućama. Zbog toga je na kraće vrijeme bila zatvorena županijska cesta Arbanija-Žedno. Oko 2 sata planulo je i u Okrugu Gornjem gdje je izgorjela tek suha trava i nisko raslinje.

Požar u tri slučaja podmetnut

Zamjenica glasnogovornice splitske policije Kristina Sladojević dala je podatke sa očevida pet požarišta u kojima je utvrđeno da je požar podmetnut u čak tri slučaja. Otvoreni plamen ili žar izazvali su tako požar u Prološcu gdje su osim suhe trave i korova nastradala i dva vinograda sa 300 čokota vinove loze. Materijalna šteta je procijenjena na oko 10.000 kuna, a policija je protiv nepoznatog podnijela kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine.

Drugi podmetnuti požar bio je na Hvaru gdje je izgorjela staja, dok je u trećem slučaju u mjestu Bisko kod Sinja izgorjelo sedam hektara trave. Muškarac (54) osumnjičen je za izazivanje požara u Vinjanima Donjim kod Imotskog gdje je paleći sijeno i ovčju vunu zapalio vinovu lozu. Kaznenu je prijavu policija podnijela i protiv 48-godišnjaka koji je u Otoku Dalmatinskom kod Sinja brusio i izazvao požar u kojem je stradalo sijeno. (Hina)