Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skup podrške

VIDEO Vlasnik tvrtke u kojoj gori plastika u suzama se obratio radnicima: "To što Stožer radi nije normalno"

Aktualno Galerija Skup podrške radnika Drave International - 1 Skup podrške radnika Drave International - 1 Foto: Davor Javorovic / PIXSELL Skup podrške radnika Drave International - 2 Skup podrške radnika Drave International - 2 Foto: Davor Javorovic / PIXSELL Skup podrške radnika Drave International - 3 Skup podrške radnika Drave International - 3 Foto: Davor Javorovic / PIXSELL Skup podrške radnika Drave International - 4 Skup podrške radnika Drave International - 4 Foto: Davor Javorovic / PIXSELL +2 Skup podrške radnika Drave International - 5 Galerija 1/7 >>
Požar u osječkoj tvrtki Drava International je pod kontrolom, ali opasno izdimljavanje još nije prestalo. Radnici tvornice okupili su se ispred tvrtke, gdje je organiziran skup podrške, a ondje je stigao i vlasnik Zvonko Bede.

 

  • Opasno izdimljavanje još nije prestalo

  • Radnici Drave International ispred tvrtke održali skup podrške vlasniku

  • Župan i gradonačelnik zatražit će proglašenje ekološke katastrofe

  • Uzrok požara zasad nije poznat

Tijek događaja pratite u nastavku:

Radnici održali skup podrške vlasniku

20:33 Kako se dim miče neke stvari postaju jasnije, ali i neke druge teme postaju goruće kako se požar gasi, rekao je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić. Razgovarao je i s vatrogasnim zapovjednikom Zoranom Pakšecom iz Osijeka.

17:07 Prema riječima glavnog zapovjednika vatrogasne postrojbe Osječko-baranjske županije Zorana Pakšeca požar će biti ugašen kad bude završen očevid. Osječko-baranjska županija konti-nuirano prati kakvoću zraka u Osijeku i u okolnim mjestima. Najkritičnije je u dva naselja nad kojima je bio nadvijen crni dim koji je jučer pao i u dvorišta građana. Za četiri škole i dalje je na snazi privremena obustava nastave. Stožer Civilne zaštite i dalje preporučuje građanima koji žive u prigradskim naseljima južno od Osijeka da ne izlaze ako ne moraju.

"Dim i ti otrovi... malo nas je zabrinulo, unuka ne može van, a vrtić je cijeli dan zatvoren i to nam je malo problem", priznaje Dalibor.

16:08 Današnje ispitivanje kvalitete zraka pokazalo je da je zrak u Osijeku prihvatljive ili dobre kvalitete, dok je u okolnim mjestima zahvaćenim dimom nakon požara plastike u tvrtki "Drava International" izmjereno neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari.

Izvijestio je to u petak županijski Stožer Civilne zaštite. Praćenje kvalitete zraka provedeno je na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

Ističu kako su na mjernim stanicama u Osijeku tijekom današnjeg dana sve vrijednosti u granicama prihvatljive ili dobre kvalitete zraka.

Rezultati ispitivanja u okolnim mjestima pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju, jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku, nastalih sagorijevanjem plastike (formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) u Brijestu, Antunovcu, i Ernestinovu te manje u Ivanovcu, Čepinu, Hrastinu i Šodolovcima, navodi osječko-baranjski Stožer.

Dodaju kako se stanovnicima mjesta, gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari, gdje se i danas osjeti miris plastike, preporučuje mjera opreza što kraćeg zadržavanja na otvorenom i zatvaranje prostorija, kako bi se minimalizirala izloženost.

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

S obzirom da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da stoga nema razloga za zabrinutost, poručuju iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

16:05 Poljoprivredna, sanitarna i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na područjima nedaleko požarišta u Osijeku obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje, a po dobivenim rezultatima laboratorijskih analiza poduzimat će daljnje mjere.

Državni inspektorat je u petak izvijestio da se uzorkovanja obavljaju radi utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima –DL-PCB; PFAS-ove.

Kako Inspektorat navodi u priopćenju, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procijeni rizika, a u tijeku je uzimanje uzoraka na lokacijama - Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja.

Uzimanje uzoraka kontinuirano će se odvijati u predstojećem razdoblju "te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija", najavljuje Inspektorat.

Konkretno, navode, sanitarna inspekcija kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom sa navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ima koji se nalaze na navedenom području.

Poljoprivredna inspekcija, pak, provodi uzorkovanja biljnog materijala - ratarskih kultura te voća i povrća, koje se nalazi na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka hrane za životinje (krmivo, silaža i/ili sjenaža na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima), prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenja.

Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.).

11:46 Ispred Drave International, gdje su radnici organizirali skup podrške vlasniku Zvonku Bedeu, stigla je i saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić, Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Ona je podržala proglašenje ekološke katastrofe kako bi se sanirale posljedice štete i financijski pomoglo Osijeku.

Najavila je da će sljedeći tjedan Odboru za okoliš predložiti, s obzirom na učestalost požara i katastrofa koji se događaju kod privatnih oporabitelja, saslušanje svih nadležnih institucija o incidentima koji su se događali od 2015. godine.

Sastala se i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

11:37 Pred Dravu International, gdje su se okupili radnici tvrtke, stigao je i vlasnik Zvonko Bede. Većina od 511 radnika tvrtke Drava International u požaru, ali i kooperanti i dostavljači jasno su poručili: "Hoćemo radit! Hoćemo radit!"

"Očito je da se moramo braniti jer su napadi strašni i neistiniti. Zahvalio bih radnicima na ovakvoj podršci", rekao je Bede i zaplakao, nakon čega su radnici počeli skandirati: "Ne damo gazdu!"

Istaknuo je da je on bio protiv organiziranja ovakvog skupa jer nije želio komplicirati već tragičnu situaciju.

"Ovo su teški trenuci i za mene i za radnike. Ja bih prije svega zahvalio radnicima na ovoj podršci. Dobar dio smo i mi ugasili prije nego što su došli vatrogasci. Hvala i vatrogascima koji su tu već nekoliko dana, posebno onima koji su ozlijeđeni", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRIOPĆENJE POLICIJE Mladu Albanku u Zagrebu oteli iz zaručnikove kuće, određen im pritvor

Osvrnuo se i na tvrdnje da njegova firma nije poslovala sukladno zakonima.

"Mi imamo dozvolu za rad, sve certifikate. Da smo imali grešaka, jesmo, ali smo ih ispravljali. Kad je inspektorat bio kod nas, rekli bi da se nešto popravi i to bismo napravili. Što se tiče zaštite od požara, mi po zakonu na otvorenom prostoru ne moramo imati ništa osim hidranata. Tri dana se već sve gasi iz naših hidranata", istaknuo je.

Također je rekao da smatra da je požar podmetnut.

"Nemam sumnje ni u koga, a i da sumnjam u nekoga, neću o tome govoriti. Nemam dokaze, ali na PET-u samozapaljenje nastaje na 550 stupnjeva. Tu je noć temperatura bila 12 stupnjeva. Netko je ušao jer se vidi da je ograda presječena", pojasnio je svoju tvrdnju.

Na kaznenu prijavu župana osječko-baranjskog Ivana Anušića, koji je rekao da će tražiti odgovornost vlasnika tvrtke, uzvratio je: "Prijavit ću ja njega!"

"To što Stožer radi nije normalno, nije došao ni inspektorat, nije bilo ni istrage. Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna. Sve je evidentirano i inspektorat će to vidjeti", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? "Stvari su se otele kontroli. Ako će nas poduplati kao Gremline tako što će nas iza ponoći zaliti vodom, Beroš možda to i riješi"

Odgovorio je i na pitanje je li on žrtva unutarnjih sukoba HDZ-a.

"Kakav sukob u HDZ-u? Ja sam apolitičan totalno", napomenuo je te se osvrnuo na tvrdnju da mu je Vladimir Šeks pomogao da dobije povoljne kredite na aukciji Hrvatske agencije za obnovu i razvoj (HBOR).

"Nemojte gluposti pričati. Nisam ga vidio pet godina. Ja ga poznajem površno. Tebe više poznajem jer te vidim na televiziji", rekao je novinaru.

10:49 Radnici Drave International okupili su se ispred tvornice, gdje je organiziran skup podrške upravi tvrtke i vlasniku Zvonku Bedeu. Radnici su onamo došli jer su ljuti što se zbog požara javno proziva i okrivljuje njihova tvrtka.

"To je naš gazda, to je naša firma. Zvonko Bede se brine o nama. Žele nas uništiti, Ivan Anušić nas želi uništiti. Da nam nije dobro, ne bismo bili ovdje", rekao je jedan od radnika.

"Plaće su iznad prosjeka osječko-baranjske županije! Prosječna neto plaća za prošlu godinu u Dravi je 6200 kuna. Gospodin Anušić je nedorastao da daje procjene i bilo bi bolje da ne priča o onome o čemu ne zna", kazala je radnica Ivana Jelača.

Brine ih da će tvrtka nakon požara biti trajno zatvorena.

"Svi smo tu zbog jednog čovjeka – Zvonka Bedea. Nitko nas nije nagovorio da dođemo, mi smo ovdje kao radnici. Ne tjerajte nas iz Slavonije", istaknula je radnica.

U Dravi International radi oko 500 radnika, što je jedan posto svih zaposlenih u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Okupljeni na skupu vjeruju – požar je podmetnut.

U nekim školama još nema nastave

10:02 Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je novu uputu o privremenoj obustavi rada u školama koje se nalaze na trasi zahvaćenoj dimom.

Radi se o školama:

  • OŠ Antunovac i PŠ Ivanovac
  • OŠ Ernestinovo i PŠ Šodolovci
  • OŠ Laslovo

Zbog neposredne blizine požarištu nastava se neće odvijati ni u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek.

Navedene škole prema preporuci Stožera i Upravnog odjela neće održavati nastavu u petak 6. listopada 2023. godine.

"I nadalje ćemo pratiti tijek događaja i sukladno preporukama Stožera dogovarati daljnje korake te o njima pravodobno obavještavati škole", poručuju iz Županije.

9:55 Iz osječkog Centra 112 Napominju da se tijekom prijepodneva očekuju rezultati novih mjerenja kvalitete zraka u prigradskim naseljima, južno od Osijeka, prema kojima je vjetar nosio dim s požarišta, dok je kvaliteta zraka u Osijeku na uobičajenoj razini.

Prema podacima županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, početna mjerenja u samom požarištu i Antunovcu utvrdila su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena, a ponovljeno mjerenje u Antunovcu pokazalo je 20 puta manju koncentraciju lebdećih čestica u zraku, koje su bile u prihvatljivim granicama.

9:30 Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin za DNEVNIK.hr komentirao je stanje na požarištu.

"Novonastali požari gase se vodenim topovima, a požarište se nastavlja zatrpavati zemljom. To smo počeli jučer i pokazalo se učinkovitim. Očekujem da će do kraja dana izdimljavanje biti sanirano", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pošast se širi Znanstvenik WHO-a: "Velika prijetnja stiže jugu Europe"

Izdimljavanje trenutačno predstavlja najveću ugrozu, zbog čega se stanovnicima prigradskih naselja na jugu i susjednim općinama ne preporučuje izlazak na otvoreno bez maske.

"Kvaliteta zraka na svim je mjestima u granicama dopuštenog, što je i logično jer je puhao vjetar koji je raznosio štetne čestice. Stanovnici centra Osijeka i oni koji žive sjeverno od točke gdje nije došao dim se mogu sasvim normalno ponašati", napomenuo je zamjenik osječkog gradonačelnika.

Ozlijeđeni vatrogasac je stabilno

8:15 Radnici Drave International danas će u 11 sati ispred tvornice organizirati skup podrške jer se protive okrivljavanju tvrtke za izazivanje požara. Naime, oni smatraju da im se sve namješta. Osim toga, Dnevnik Nove TV neslužbeno je iz tvrtke, koja provodi vlastitu istragu, doznao da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu.

7:56 Osječki vatrogasac koji je tijekom gašenja požara pao u šaht s rastopljenom plastikom je stabilno. U četvrtak popodne smješten je u Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice, gdje je odmah i intubiran. Na odjelu će provesti idućih nekoliko tjedana.

Pročitajte i ovo Potresni prizori nakon napada Detalji masakra Jedan od najsmrtonosnijih napada na civile od početka rata: Poginuli su i supruga i sin čovjeka zbog kojeg su se svi okupili

7:50 Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić danas će ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću podnijeti zahtjev da se zbog posljedica požara proglasi ekološka katastrofa.

"Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji duže od 24 sata izlazi iz požarišta i koji je zagadio ne samo zrak nego i tlo", rekao je Anušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene