Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branimiru Glavašu danas poslijepodne je određen pritvor i odmah je policiji dan nalog za raspisivanjem tjeralica, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.


Odluku o pritvaranju Glavaša, nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina, donijelo je oko 15 sati izvanraspravno vijeće nakon što je od Mandatno-imunitetnog povjerenstva dobilo odluku o ukidanju zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu (HDSSB) i odobrenju za pritvor, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića.

Vezani članci Andrija Jarak Što će biti sa Zoranom Mamićem? "Za očekivati je da će ostati na slobodi u BiH, ali ne smije napustiti zemlju jer će u protivnome odmah biti uhićen" Zdravko Mamić Određeno kada se Zdravko Mamić mora javiti u Remetinec. Ako se ne pojavi, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog

Sudac Željko Horvatović, koji je predsjedavao sudskim vijećem koje je krajem prošlog tjedna nepravomoćno osudilo Glavaša i još petero optuženika u slučaju 'selotejp', odmah je policiji izdao nalog za raspisivanje tjeralice. Branimir Glavaš je na dan izricanja presude otišao u BiH, čije državljanstvo također ima, što ga, kao i u slučaju riječkog kirurga osuđenog zbog korupcije Ognjena Šimića, štiti od izručenja Hrvatskoj. Iako se već danima bruji da je Glavaš u Hercegovini, policija ga službeno prvo mora tražiti na njegovim poznatim adresama u Hrvatskoj.

>> Šišljagić: Glavaša bi netko mogao likvidirati

>> 'Glavaš se stavio na raspolaganje policiji u BiH'

>> Glavaš nije u Osijeku, ali sve se vrti oko njega

Tek nakon toga mogu raspisati međunarodnu tjeralicu po kojoj bi Glavaš trebao postupiti MUP-u BiH. No, i nakon privođenja u BiH, pozove li se na državljanstvo, Glavaš će zbog odredbe o neizručenju u susjednoj državi biti slobodan čovjek.

Raspisana lokalna tjeralica

Ravnateljstvo policije priopćilo je da je danas poslijepodne raspisana lokalna tjeralica za Branimirom Glavašem koja vrijedi na teritoriju Republike Hrvatske te da je, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, u tijeku i postupak raspisivanja međunarodne tjeralice.

U priopćenju koje je potpisao načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec navodi se da je za Branimirom Glavašem raspisana lokalna tjeralica, te da je u tijeku i raspisivanje međunarodne tjeralice. Nešto ranije na zagrebačkome Županijskom sudu doznalo se da je Branimiru Glavašu danas poslijepodne određen pritvor te da je policiji odmah dan nalog za raspisivanjem tjeralica.