Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug

Izbori u Hrvatskoj - Bira 71 tisuća građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci Državnog izbornog povjerenstva od 17 sati, pokazuju da je na nedjeljne prijevremene lokalne izbore, koji se u drugom krugu održavaju u pet gradova i pet općina, izašlo manje birača nego prije 15 dana.

Popodnevna izlaznost je 38,6 posto, prije dva tjedna u isto vrijeme bila je 41,6 posto. Ipak, treba reći da se prije dva tjedna biralo u 17 gradova i općina u kojima je ukupno oko 120 tisuća građana s pravom glasa, a iskoristilo ga njih oko 44.600.

Pročitajte i ovo Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska izumire U nekim selima po dvoje ili troje ljudi: Pogledajte koliko stanovništva ima vaš grad ili općina

U deset gradova i općina koji biraju danas pravo glasa ima 71 tisuća građana, a do popodneva to je pravo iskoristilo 24.200 ili 38,6 posto birača.

Najveću izlaznost, 53,2 posto, ima općina Gundinci, najmanju, 30,7 posto, grad Hvar.

Mjereno postotcima, slabu izlaznost, niti 35 posto, ima i najveći grad Dubrovnik, od 38.459 birača do popodneva je glasovalo njih 10.700.

Prije dvije godine je bio hit, a nakon nedjeljnih izbora je nikad jači

U Pagu je glasovalo 42,5 posto birača (njih 992 od 3200), Novom Marofu 41,4 posto (4600 od oko 11.100) u Korčuli 43,7 posto (2273 od 5200).

Svoje pravo iskoristila je gotovo polovica birača u općinama Petlovac i Čaglin, njih 44 posto u Milni i 43 posto u općini Strahoninec.

Prijevremeno se, dakle, bira u gradovima Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu i općinama Milna, Strahoninec, Gundinci, Čaglin, Petlovac.

Prijevremeni lokalni izbori održani su 8. ožujka u 17 gradova i općina, no samo njih sedam uspjelo je lokalnu vlast izabrati već u prvom krugu.

Preostalih deset bira danas, u svakom gradu i općini za gradonačelnička i načelnička mjesta konkuriraju po dva kandidata, a pobijedit će onaj koji osvoji više glasova birača.

Dogodi li se kojim slučajem da u nekom gradu ili općini kandidati osvoje jednak broj glasova, održat će se i treći izborni krug.

Rezultati prijevremenih izbora znat će se večeras, na DIP-ovim internetskim stranicama bit će dostupni nakon što se u pojedinom gradu, odnosno općini obrade rezultati sa svih biračkih mjesta.

Birališta, njih 134, otvorena su do 19 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene