Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neslužbeni summit čelnika Europske unije o izbjegličkoj krizi na kojem sudjeluje i premijer Zoran Milanović održava se u Valletti.


Na neslužbenom summit čelnika Europske unije o izbjegličkoj krizi sudjeluje i premijer Zoran Milanović. Čelnici zemalja Europske unije, iz Afrike te Bliskog istoka drugi dan dolaze na sastanak kako bi se suočili s izgjegličkom krizom.

Vezani članci Zoran Milanović Miroslav Tuđman: "Milanović je privatizirao inauguraciju"; Mesić: "Važno je da se previše ne troši" Miroslav Šeparović Šeparović: ''Ustavni sud neće raditi probleme u odabiru mjesta inauguracije. To je stvar izabranog predsjednika''

Podsjetimo u Valletti se jučer okupio šezdesetak šefova država ili vlada, više od trideset iz afričkih država i većina od 28 zemalja članica EU-a. Hrvatsku je jučer predstavljao veleposlanik u Italiji, koji pokriva i Maltu, Damir Grubiša

Summit u Valletti zakazan je u travnju ove godine kada je većina migranata u Europu stizala preko Sredozemenog mora iz Afrike i nakon što je poginulo 800 migranata nakrcanih u brod koji je potonuo.

Milanović razgovarao s Cerarom, dogovor o prihvatu i protoku izbjeglica stoji i dalje

U međuvremenu, pozornost je preusmjerena na balkansku rutu kojom najvećim dijelom dolaze migranata iz Sirije, ali priljev migranata preko Sredozemlja nije prestao. Ove godine u Italiju je stiglo blizu 140.000 ljudi, većinom Eritrejaca, ali i 18.000 iz Nigerije i 8.000 iz Sudana.

Na europsko-afričkom summitu razgovara se u prvom redu o načinima za uklanjanje uzroka migracija, o uspostavi i organizaciji legalnih migracijskih tokova, zaštiti migranata i tražitelja azila, borbi protiv krijumčara ljudima, o zajedničkoj odogovornosti zemalja iz kojih dolaze migranti, tranzitnih zemalja i onih koje su krajnje odredište migranata.

Cilj je usporiti i staviti pod kontrolu priljev migranata iz Afrike s jedne strane, a s druge pokušati naći načina da se u svoje zemlje vrate migranti koji u Europi borave nelegalno. Afričke zemlje ne gledaju blagonaklono na to, jer ti ljudi šalju više novca u svoje zemlje, nego što iznosi razvojna pomoć. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook