Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuuje se pritisak i dalje

U Hrvatsku dosad ušlo više od 320.000, u zimskom tranzitnom centru oko 2100 migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj migranata koji su ušli u Hrvatsku na putu prema zapadnoj Europi premašio je 320 tisuća, a od ponoći do 9 sati ušlo je 2225 migranata i trenutno ih je u prihvatnom zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu 2097, izvijestio je MUP.

I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala koji stiže preko Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 320.215 migranata, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika brojka Od početka krize kroz Hrvatsku prošlo 307 tisuća migranata i izbjeglica Slika nije dostupna Brojka se ustalila Noćas je u Hrvatsku ušlo oko 2400 migranata

Preko pograničnog područja Bapske, preko kojega je u Hrvatsku u više od četrdeset dana izbjegličke krize ušlo oko 300.000 izbjeglica i migranata, dok je nešto manji broj prvih dana ulazio preko Tovarnika, u posljendnja dvadeset i četiri sata nije u Hrvatsku ušala niti jedna osoba, potvrdio je u srijedu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

Prihvatni centar u Opatovcu, u koji su izbjeglice i migranti dovoženi s Bapske i u kojemu su bili registrirani i dobili potrebnu pomoć, prazan je. Još u utorak započelo je uklanjanje dijela objekata, rastavljeni su i uklonjeni i šatori ispred prihvatnog centra u kojima su izbjeglice i migranti čekali na ulazak i registraciju. Sam prihvatni centar neće se u potpunosti ugasiti, već će se zadržati najosnovniji objekti unutar njega kako bi se, u slučaju potrebe, centar ponovno mogao aktivirati.

ZARADA NA IZBJEGLICAMA Od elementarne nepogode do biznisa

Od utorka se izbjeglice i migranit, koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku, vlakom Hrvatskih željeznica prevoze izravno od srbijanskog pograničnog gradića Šida do zimskog prihvatnog centra u Slavonskom Brodu, a odatle dalje vlakom prema Sloveniji.

U Sloveniju do sada ušlo 140.000 izbjeglica, priljev se zadnjih dana smanjuje

Kroz Sloveniju je od 16. prošlog mjeseca do danas ušlo 139.608 migranata i izbjeglica, a na odlazak u Austriju i dalje prema Njemačkoj trenutno u zemlji čeka ukupno 3.261 osoba, objavila je u srijedu slovenska policija.

Priljev izbjeglica "balkanskom rutom" u Sloveniju zadnjih je dana znatno manji, pa je npr. u utorak u zemlju došlo 4.300 ljudi, a ranije se ta brojka kretala oko 7.000, objavila je policijska uprava Novo Mesto, a prelazak izbjeglica u Austriju bio je zadnjih nekoliko dana relativno brz.

U srijedu rano ujutro vlakom je iz Dobove preko Jesenica u Austriju organizirano odvedeno 450 migranata koji su u Sloveniji već registrirani, dok ostali prevezeni iz Hrvatske preko noći i jutra čekaju na tranzit u Šentilju i drugim kampovima.

Prihvatni centar u Brežicama u srijedu je prazan, a osim na Šentilju, migranti koji čekaju na registraciju i postupak predaje Austriji nalaze se u Gornjoj Radgoni, Petišovcima i Dolgoj Vasi.

Slovenska policija pojasnila je i neke nedoumice koje su mediji iznosili u vezi korektnosti tzv. schengenskih postupaka na slovenskoj granici s Hrvatskom, kad je riječ o osobama koje u zemlju dolaze bez ikakvih dokumenata za identifikaciju.

Policija navodi da o tome koliko je izbjeglica u tranzitu kroz Sloveniju bilo bez dokumenata ne može dati podatke dok se ne unesu u službenu evidenciju, ali da su podaci o njihovu državljanstvu dobiveni na temelju razgovora. Policija kaže da mnogi znaju samo godinu rođenja jer dolaze iz država i društava u kojima nije uobičajeno obilježavanje rođendana.

Uz to, slovenska policija upozorava da se od svih migranata i izbjeglica uzimaju fotografski snimci koji se prosljeđujuu u schengenski sustav, a maloljetnim osobama uzimaju se i otisci prstiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene