Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planulo navečer

''Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su uspjeli obuzdati požar prema Brelima i Pisku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar između Omiša i Dubca, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, rasplamsao se tijekom noći, a gašenje je otežavala bura pa su mobilizirane sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije. U utorak ujutro situacija se na tom požarištu stabilizirala, a vatra je stavljena pod nadzor gasitelja.

Ako posjedujete fotografije požara i želite ih podijeliti s čitateljima portala Dnevnik.hr, možete ih poslati na moj.report@novatv.hr. Napominjemo da prilikom fotografiranja nikako ne poduzimate radnje kojima biste mogli ugroziti svoj život.

Pročitajte i ovo Neboder u požaru Vatrogasci na terenu VIDEO Užas usred noći: Gori neboder od 28 katova, na cestu padali užareni dijelovi Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!"

07:30 - Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20:30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju pod nadzorom je gasitelja, kazao je u utorak županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca, odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom brzo se proširila do Jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

''Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim pomoć su im pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska bio je preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak'', kazao je Glavina.

U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Gasitelji saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

07:09 - Požar je kod Vrulje pod nadzorom. U liticama iznad Dubaca gori manja vatra. Evakuirani stanovnici Piska vratit će se kućama.

 

 

06:52 - Kako doznajemo od vatrogasaca koji sudjeluju na gašenju požara koji je u ponedjeljak navečer oko 20:30 sati buknuo na predjelu Vrulja, zapadno od Brela na Makarskom primorju i proširio se prema Brelima, situacija na požarištu nešto je povoljnija, no vatra i dalje gori, ali se požar više ne širi. ''Vjetar je na mjestima smirio, ali na mjestima i dalje jako puše. Možemo reći da se požar trenutno ne širi, kuće nisu ugrožene, ali ne možemo reći da je požar lokaliziran, a još manje da je ugašen'', rekao nam je jedan od vatrogasaca.

Dio državne ceste D8 od Brela prema Omišu, koji je u ponedjeljak navečer od 21:25 sati zatvoren za sav promet, otvoren je u utorak ujutro u 5:30, a promet je pušten u oba smjera, doznajemo od policije.

Dva požara nedaleko Omiša i Makarske

Vatra je planula u ponedjeljak navečer iza brda na predjelu Vrulja nedaleko Brela te je, potpomognuta burom koja puše brzinom od oko 50 kilometara na sat, zahvatila nisko raslinje i proširila se preko državne ceste D8 prema moru.

Odmah po dojavi na požarište su upućeni vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim pomoć su im pružili i vatrogasci iz Omiša, koji pokušavaju obuzdati požar, kao i širenje vatre prema mjestima Slima i Pisak te Brelima.

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubci, rekao je u ponedjeljak navečer Dražen Glavina.

Dodao je kako požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

Glavina kaže kako su značajne vatrogasne snage angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predjelu Vrulje te zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažiranih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav promet.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene