Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izabrani dogradonačelnik i članovi osječkog poglavarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za novoga osječkog dogradonačelnika osječko je Gradsko vijeće na današnjoj sjednici izabralo Vladimira Bučevića iz

HSLS-a, a, nakon četverosatne rasprave i nekoliko stanki, izabrani su i novi članovi Gradskog poglavarstva iz redova HDSSB-a, HSLS-a i HSU-a.

Pročitajte i ovo Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu Slika nije dostupna Nakon Ruže Tomašić Predsjedništvo HSP AS napustilo još šestero članova

Izbor novog dogradonačelnika poduprlo je 13 vijećnika HDSSB-a, HSLS-a i HSU-a, protiv je bio vijećnik HNS-a Ivan Vrdoljak, a suzdržan Marko Josipović iz HSS-a.

Vijećnicu su prije glasovanja napustiili vijećnici HSP-a i HDZ-a te nezavisni vijećnik Ivan Bešlić, smatrajući da je Gradsko vijeće prekršilo zakon imenovanjem zamjenskoga vijećnika iz redova HSLS-a Željka Koškog, koji je postao vijećnikom umjesto Zlatka Benašića, koji je izabran za gradonačelnika.

Vijećnici HDZ-a i HSP-a upozorili su na dopis predsjednice HSLS-a Đurđe Adlešić Gradskom vijeću da je raspustila osječki ogranak i stavila van snage odluke o imenovanju zamjenskih vijećnika, koje je donio taj ogranak.

Upozorili su i na dopis Središnjeg državnog ureda za upravu koji je, na traženje kluba vijećnika HSP-a, zaključio da na temelju izbornog zakona "nije moguće načelno i unaprijed odrediti zamjenika izabranom vijećniku u predstavničkom tijelu, prije nego mu na temelju zakona vijećnički mandat počne mirovati".

Vijećnik HDZ-a Josip Škorić kazao je kako ne želi sudjelovati u radu Gradskog vijeća koje je, drži on, na nelegalan način stvorilo kvorum, a vijećnik HSP-a Gordan Matković ocijenio je kako vijećnici ove stranke ne žele sudjelovati u radu Vijeća koje donosi nezakonite akte.

Za nove članove Gradskog poglavarstva većinom glasova izabrani su Marko Bagarić i Srećko Lovrinčević iz HDSSB-a, Ivan Jakobljević iz HSU-a te Džafer Pepić iz HSLS-a.

Novi dogradonačelnik i članovi Poglavarstva izabrani su nakon što su na prethodnoj sjednici 14. rujna dužnosti razriješen dotadašnji HSP-ov dogradonačelnik Gordan Matković, ostali članovi Poglavarstva iz redova te stranke te bivši HDSSB-ov član Poglavarstva Željko Lijić.

Predsjednik HSP-a i gradski vijećnik Anto Đapić izjavio je kako će ta stranka zbog kršenja izbornog zakona podnijeti zahtjev za izvanrednim nadzorom Središnjeg državnog ureda za upravu, te očekuje da će Ured poništiti sve odluke koje bi uslijedile nakon izbora gradonačelnika.

S obzirom da i Gradsko vijeće krši zakon nije nemoguće očekivati da ga Vlada raspusti, imenuje povjerenika i raspiše nove izbore, rekao je Đapić ocijenivši da je izbor gradonačelnika samo za kraće vrijeme odgodio prijevremene izbore u gradu.

Predsjednik HDSSB-a i osječki dogradonačelnik Vladimir Šišljagić odbacio je tvrdnje o nezakonitosti rada Gradskog vijeća. Komentirajući dopis Središnjeg državnog ureda za upravu o imenovanju zamjesnkih vijećnika iz redova HSLS-a, kazao je da ne bi bilo prvi put da taj Ured šalje dopise, koji se potom poništavaju odlukama Upravnog suda.

Na dnevni red uvršetena je informacija o postupku izgradnje
nastavno-sportske dvorane "Gradski vrt", a Šišljagić je u stanci izjavio kako je natječaj za novi model financiranja, koji je raspisalo gradsko poduzeće "Sportski objekti", završen, ali da se pojedinosti zbog zakonskih odredbi i potrebe da natječajni postupak razmotri Nadzorni odbor poduzeća, još ne mogu objaviti.

Dodao je kako u utorak očekuje novi sastanak s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom te da će, nakon ove sjednice, biti spreman model kreditnog zaduženja za gradnju dvorane. Iako nije želio otkriti pojedinosti natječaja, Šišljagić je napomenuo kako se može reći da je ukupna cijena nekoliko stotina milijuna kuna manja od cijene po modelu javno-privatnog parternstva, koju je podupirao HSP, a koja je iznosila 843 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene