Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko radi, boji se gladi

Osijek: Statistika nezaposlenih kao ratne 1991.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stopa nezaposlenosti u Slavoniji gotovo se približila onoj iz ratne 1991. godine. Svakog dana sto ljudi dobije otkaz, a val otpuštanja u poljoprivredi, građevinarstvu i turizmu bit će još veći početkom sljedeće godine.

Božić na zavodu za zapošljavanje. Umjesto božićnice Milka Capan je od poslodavca dobila otkaz. Radila je u poljoprivredi. 'Posao je teško naći i u poljoprivredi. Treba imati vezu i da bi kopali zemlju, a ne nešto drugo', rekla je Capan. Danas je zabilježena kao 30.297 član osječke vojske nezaposlenih. Crna statistika približila se onoj iz ratne 1991. Mladi su tada bili na ratištu, a danas su na zavodu. 'Mladi su i najveće žrtve krize jer su imali ugovore na određeno vrijeme i poslodavci ih najlakše otpuštaju', rekao je Anto Barukčić, pročelnik Zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

Od žuljevitih ruku Radojka danas ima malo koristi. Bavi se uzgojem ekološke hrane. Prodaja je slaba, a na tržnici se važu uvozni plodovi. 'I to loše kvalitete, a naše domaće je prekrasno. Samo nitko ne vodi računa, ne vode dobru politiku, uvoze, netko sebi stavi u džep, a mi gladujemo', rekla je Radojka Tolj, poljoprivrednica. Priče da Slavonija može prehraniti cijelu Hrvatsku padaju u vodu na tržnicama. Hrana iz Slovenije, Poljske, Španjolske jeftinija je od domaće, a građani važu svaku kunu. 'Živimo na rubu propasti, sin mi je diplomirao ekonomiju, a nema posla', kaže Tolj. Stručnjaci kažu kako će biti još i gore. Novi val otkaza očekuju krajem veljače. Vrijedne ruke u Slavoniji, čini se, malo vrijede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene