SDP-ov Željko Sabo ponovno je izabran za predsjednika vukovarskog SDP-a. Ako se ne sjećate, gospodin Sabo je bio pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog podmićivanja. Kaznu je odslužio pa je to stranci bilo dovoljno da ga opet kandidira. No, izbrojali smo još neke političare koji su nakon zatvora ponovno zasjeli u političke fotelje.

Galerija


Željko Sabo se na povratak odlučio, kaže, nakon brojnih molbi stranačkih kolega. "Udovoljio sam tome, kandidirao se. Zahvaljujem na potpori članovima SDP-a i očekujem da ćemo nakon jedne inventure pokušati vratiti ugled SDP-u u gradu Vukovaru kakav je imao", kaže Sabo.

Odluku većine članstva ipak nisu svi blagonaklono dočekali. Dejan Gemeri, predsjednik Foruma mladih SDP-a Vukovar u ostavci, smatra da to nije dobra poruka koju SDP šalje. "Odluku poštujem, međutim iz nekakvih moralnih i ljudskih motiva odlučio sam se izuzeti i dati ostavku na sve funkcije koje sam imao unutar SDP-a", kaže Gemeri.

Vezani članci Davor Bernardić Bernardić o sudjelovanju europarlamentaraca u kampanji: "Pomoć je dobrodošla, odluka je individualna, ali oni žele pomoći" Željko Sabo (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) Sabo pozvao na smirivanje političkih tenzija: "Ne slušaju se Tuđmanove pomirbene riječi"

Sabo, koji smatra da je nepravedno osuđen, vjeruje da mu građani ništa ne zamjeraju. "Cijeli taj moj slučaj koji se i danas u javnosti vrlo često izvlači kao primjer nečega što se nije trebalo dogoditi. Nikad nitko mi na ulici bilo kojeg grada nije nešto zamjerio", kaže Sabo.

Sabo nije jedini

A Sabo ima i zašto biti optimističan jer Hrvati su pokazali da, kada je o političarima riječ, pamte samo sretne dane. Nije ni prvi, a vjerojatno ni zadnji s optužbama i presudama.

Njegov kolega Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, ostavku je dao iz Remetinca. Osumnjičen je da je oštetio Grad za višemilijunske iznose. Sudski procesi su još u tijeku, a on je na posljednjim lokalnim izborima ponovno izabran za gradonačelnika.

Milan Bandić odbijao je pak dati ostavku i kad je završio u istražnom zatvoru. S pravomoćnom optužnicom da je oštetio grad za oko 300.000 kuna i on je ponovno izabran.

Na sudu je čest gost i Božidar Kalmeta. Iako mu optužnica već godinama visi nad glavom odlučio se povući iz aktivne politike tek na posljednjim izborima. Tereti ga se da je iz javnih tvrtki sa suradnicima izvukao gotovo 16 milijuna kuna.

Za izvlaćenje 7,5 milijuna kuna iz MUP-a u vrijeme dok je bio ministar putem Fimi medija sudi se i Ivici Kirinu. To njegove sugrađane nije spriječilo da mu gradonačelničku fotelju Virovitice povjere već peti put.

Čak ni u vrijeme donošenja pravomoćne presude zbog zlouporabe položaja i ovlasti ostavku je odbijao dati i Andro Vlahušić. Njegovu novu kandidaturu spriječio je Most i to zakonom kojim se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima za određena kaznena djela, među kojima i ona protiv službene dužnosti.

Povratak otpisanih

Među saborskim zastupnicima ističe se pak Branimir Glavaš. Osuđen kao ratni zločinac u Sabor se vratio nakon što je vrhovni sud ukinuo presudu zbog proceduralnih pogrešaka i vratio suđenje na početak.

U takvome društvu, nikada realizirani pokušaj podmićivanja viječnika, doista se ne čini kao veliki grijeh pa Sabin povratak i ne čudi. "Povratak otpisanih, tako gledaju na mene. S jednim velikim simpatijama i podrškama kako građani Vukovara tako i SDP-ovaca pa i dalje", kaže Sabo.

Na kraju krajeva građani su ti koji biraju hoće li i kome oprostiti grijehe iz prošlosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr