Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S juga Hrvatske stižu dobre vijesti: zadarska udruga za sprečavanje suicida jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja se može pohvaliti odličnim rezultatima. Njezini članovi, oboljeli od PTSP-a, otkrili su gdje pronaći ljepotu, kako vratiti veselje i osmijeh na lice.


Iz rata su se Vinko Kendeš i njegova dva sina vratila s crnim mislima i pomišljali su na svašta, ali danas nakon brojnih pokušaja ponovno dišu punim plućima. Osim u mukotrpnom radu, Vinko je novi život pronašao u svojim unucima koje vodi na nogometne treninge. 'Daju mi jedan veliki podstrek. Najveće mi je zadovoljstvo kad bude dobar, kad da gol', kaže Vinko o unuku. U udruzi za sprječavanje suicida nemaju čarobni štapić. Ljude pokušavaju okupiti na jednom mjestu, dati im priliku za razmjenu teških iskustava. Najvažnije je da shvate kako nisu jedini na svijetu koji ne vide izlaza.

Vezani članci Gašenje požara s odlagališta otpada prema Industrijskoj zoni Podi u Šibeniku - 3 Zapalilo se odlagalište otpada u Šibeniku, požar lokaliziran nakon pet i pol sati Potres kod Šibenika Opet se trese Dalmacija: Kod Šibenika potres magnitude 2,9 po Richteru

'PTSP se ne može izbrisati iz ljudskih glava, treba ih naučiti da s tim žive', rekla je Marina Raspović iz Udruge za sprječavanje suicida. Teško je kažu uvjeriti ljude da sreću opet moraju pronaći u svakodnevnim stvarima, radu, te brizi za obitelj. Često su se našli u situaciji da ljude odvraćaju od već pripremljenog samoubojstva. 'Naravno da ima crnih misli koje često okupiraju čovjeka da jednostavno ne vidi izlaz. Obično kažu, bolje mi je dobar kraj nego početak bez kraja', dodaje Raspović. I nakon dugotrajnog procesa razgovora, međusobnih druženja i pokušaja novog života, ima i rezultata. Vinko Kendeš i njegova dva sina nakon rata više su puta pomislili na samoubojstvo. Danas rade i brinu za obitelj.

'Masline redovito zalijevam, dođem vidjeti kakve su, a ove masline produljuju život', rekao je Vinko. 'Kad radim, ništa mi drugo ne pada napamet. Lijepim zidove, kamen po kući sređujem', rekao je Albert. Nije bilo lako ni suprugama i djeci. 'Manje su nervozni, lakše spavaju i cijeli dan je lakši dok nešto rade', rekla je Albertova supruga Miranda. Obitelj Kendeš shvatila je kako izlaza ima. Najteže je kad se drži sve u sebi, dok je razgovor s ljudima koji su voljni pomoći, kažu, najbolji početak boljeg života.