Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina od tridesetak novinara i drugih zaposlenika tjednika Nacional i NCL Media Grupe napustila je tvrtku nezadovoljna načinom na koji vlasnik i Uprava vode poslovanje te novinske kuće, u koju je danas ušla i policija.


U zagrebačkoj Policijskoj upravi potvrđuju da su policajci danas ušli u sjedište Nacionala u Vlaškoj ulici, ali ne preciziraju kojim povodom te tko ih je pozvao. Doznaje se tek da su policajci intervenirali po dojavi, te da utvrđuju postoje li činjenice koje bi upućivale na elemente kaznenog djela.
'Bila je dojava, a policija se odaziva svakoj dojavi', kažu u PU zagrebačkoj.

Vezani članci Neredi u SAD-u potaknuti nasilnom smrću Georgea Floyda Rusija i Kanada šokirane stanjem u SAD-u: "Zgroženi smo nasiljem koje policija provodi nad novinarima" Prosvjedi u Sjedinjenim Državama Snimio kako ga policajac pogađa gumenim metkom: ''Usmjerava pušku prema meni... I nismo jedini, vidim dosta ljudi koji su pogođeni ''

No, glavni urednik Nacionala Mislav Šimatović kaže da je policija u sjedište kuće ušla jer je dio tehničkog osoblja, po dolasku na posao, jutros utvrdio da nedostaju neke stvari (računalo i back-up baza fotografija pohranjena na disku), te je pozvana policija da napravi uviđaj. Skupina manjinskih vlasnika, novinara i zaposlenika NCL Media Grupe, vlasnika Nacionala, priopćila je da je tridesetak njih danas napustilo tvrtku, nezadovoljni načinom na koji je vode, kako kažu, navodni novi većinski vlasnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim i njegov sin Moritz, imenovan za predsjednika Uprave.

'U kratkom razdoblju kako su na čelu tvrtke, pokazalo se da nemaju pojma o poslovanju jedne novinske kuće, ne znaju ništa o novinskom biznisu, a niti o Hrvatskoj', ističu u priopćenju. Navode da novog većinskog vlasnika prate glasine da je tvrtku kupio ne zato da bi razvijao novinske poslove, nego iz nekih drugih sumnjivih razloga, te da se takve glasine 'sve upornije šire'. Upozoravaju da je odnos vlasnika i njegova sina prema zaposlenicima koji s njima stupili u kontakt 'mahom krajnje arogantan, grub, podcjenjivački, sumnjičav', te da ne pokazuju nikakvu želju da u vođenju tvrtke surađuju s manjinskim vlasnicima i na konstruktivan način rješavaju međusobne odnose. (Hina)