Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina
Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Foto: DNEVNIK.hr

Lagano podrhtavanje Zagrepčani su osjetili i u utorak oko 7:15. Novi blagi potres osjetio se i u 9:50.


Nakon najsnažnijeg potresa koji je pogodio Zagreb u posljednjih 140 godina, podrhtavanja se u glavnom gradu Hrvatske nastavljaju. Štete na zgradama i dalje se zbrajaju, 27 građana je ozlijeđeno, od čega 18 teže, a 12 ih je hospitalizirano. Nažalost, teški potres odnio je i žrtvu: djevojčica za čiji su se život liječnici borili jučer je preminula. 

Tijek događaja pratite u nastavku.

Vezani članci Potres, ilustracija Hrvatska seizmološka služba objavila svoje podatke: Magnituda potresa bila je 2,4 po Richteru Ivica Sović, seizmolog Buran dan za seizmologe: Uređaji u Hrvatskoj u nedjelju zabilježili veći broj potresa nego inače, stručnjak objasnio zašto

17:00 Crnogorska vlada jednoglasno je u utorak odlučila uputiti Republici Hrvatskoj hitnu pomoć u vidu materijala i opreme za saniranje posljedica potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb. Pomoć je, kako je navedeno, u granicama mogućnosti te države.

"Crna Gora suosjeća, stoji uz hrvatski narod i kao zemlja prijatelj i saveznik pomaže u granicama svojih mogućnosti", navodi se u objavi crnogorske vlade na Twitteru.

13:20 Silvano Hrelja pozvao je HZMO da reagira na dezinformacije koje su počele kružiti među umirovljenicima, da zbog tehničkim problema uzrokovanih potresom u Zagrebu u travnju neće biti mirovina.  

HZMO je poručio da mirovine nisu upitne i da će biti isplaćene 10. travnja. Apeliraju na prestanak širenja lažnih informacija. 

12:58 Ravnatelj Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota rekao je u utorak kako su ugrožena sva četiri tornja Crkve Krista Kralja na Mirogoju te da u mirogojskim Arkadama nema gotovo ni jedne neoštećene grobnice

11:18 Rektor Damir Boras pozvao je dekane da informiraju studente i profesore o stanju infrastrukture na sastavnicama Sveučilišta nakon potresa koji je pogodio Zagreb te pozvao studente i profesore da prate i poštuju sve upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite vezane uz suzbijanje epidemije koronavirusa.

11:16 Grad Zagreb otvorio je poseban račun za donacije za saniranje štete uzrokovane potresom u Zagrebu. "Sve donacije molimo uplatite na račun u Zagrebačkoj banci: Grad Zagreb, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb. IBAN HR5723600001502749340, SWIFT ZABAHR2X. Opis: sredstva za saniranje posljedica potresa", naveli su na stranici moj.zagreb.hr

11:00 Ministarstvu obrazovanja su prijavljena 63 oštećena objekta ustanova u sustavu znanosti i obrazovanja. Više pročitajte ovdje.

9:50 Zagrepčani javljaju da su osjetili novo blago podrhtavanje.

9:29 Gradska plinara Zagreb (GPZ) u utorak je izdala upute što je sve potrebno poduzeti da bi se objekti u kojima je plin isključen zbog potresa mogli ponovno priključiti, upozorivši pritom građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav. Više pročitajte ovdje.

8:30 U nedjeljnom potresu stradala je i zgrada FPZG-a i do daljnjeg se zabranjuje ulazak u zgradu, objavili su na Facebooku.

7:15 Zagreb je u utorak pogodio novi potres, nešto slabijeg intenziteta, kako javljaju čitatelji.

Osjetio se u Remetama, Šestinama, Dubravi, ali i Španskom te drugim dijelovima grada. 

"Zatresla mi se kuća", javlja čitateljica iz Vrapča.

"Lagano podrhtavanje, potrajalo je dvije ili tri sekunde", pišu na EMSC-u. 

7:00 Od prvog potresa magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru koji je pogodio Zagreb i širu okolicu u nedjelju ujutro u 6:24 do ponoći u ponedjeljak hrvatska Seizmološka služba zabilježila je ukupno 74 podrhtavanja tla, vidljivo je iz grafikona objavljenih na službenom profilu na Twitteru.