Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dezinformacije

Crna Gora šalje materijal i opremu za saniranje štete nakon potresa u Zagrebu: "U granicama svojih mogućnosti"

Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina
Zagreb nakon najjačeg potresa u posljednjih 140 godina Foto: DNEVNIK.hr
Lagano podrhtavanje Zagrepčani su osjetili i u utorak oko 7:15. Novi blagi potres osjetio se i u 9:50.

Nakon najsnažnijeg potresa koji je pogodio Zagreb u posljednjih 140 godina, podrhtavanja se u glavnom gradu Hrvatske nastavljaju. Štete na zgradama i dalje se zbrajaju, 27 građana je ozlijeđeno, od čega 18 teže, a 12 ih je hospitalizirano. Nažalost, teški potres odnio je i žrtvu: djevojčica za čiji su se život liječnici borili jučer je preminula. 

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske

Tijek događaja pratite u nastavku.

17:00 Crnogorska vlada jednoglasno je u utorak odlučila uputiti Republici Hrvatskoj hitnu pomoć u vidu materijala i opreme za saniranje posljedica potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb. Pomoć je, kako je navedeno, u granicama mogućnosti te države.

"Crna Gora suosjeća, stoji uz hrvatski narod i kao zemlja prijatelj i saveznik pomaže u granicama svojih mogućnosti", navodi se u objavi crnogorske vlade na Twitteru.

13:20 Silvano Hrelja pozvao je HZMO da reagira na dezinformacije koje su počele kružiti među umirovljenicima, da zbog tehničkim problema uzrokovanih potresom u Zagrebu u travnju neće biti mirovina.  

HZMO je poručio da mirovine nisu upitne i da će biti isplaćene 10. travnja. Apeliraju na prestanak širenja lažnih informacija. 

12:58 Ravnatelj Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota rekao je u utorak kako su ugrožena sva četiri tornja Crkve Krista Kralja na Mirogoju te da u mirogojskim Arkadama nema gotovo ni jedne neoštećene grobnice

11:18 Rektor Damir Boras pozvao je dekane da informiraju studente i profesore o stanju infrastrukture na sastavnicama Sveučilišta nakon potresa koji je pogodio Zagreb te pozvao studente i profesore da prate i poštuju sve upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite vezane uz suzbijanje epidemije koronavirusa.

11:16 Grad Zagreb otvorio je poseban račun za donacije za saniranje štete uzrokovane potresom u Zagrebu. "Sve donacije molimo uplatite na račun u Zagrebačkoj banci: Grad Zagreb, Trg S. Radića 1, 10000 Zagreb. IBAN HR5723600001502749340, SWIFT ZABAHR2X. Opis: sredstva za saniranje posljedica potresa", naveli su na stranici moj.zagreb.hr

11:00 Ministarstvu obrazovanja su prijavljena 63 oštećena objekta ustanova u sustavu znanosti i obrazovanja. Više pročitajte ovdje.

9:50 Zagrepčani javljaju da su osjetili novo blago podrhtavanje.

9:29 Gradska plinara Zagreb (GPZ) u utorak je izdala upute što je sve potrebno poduzeti da bi se objekti u kojima je plin isključen zbog potresa mogli ponovno priključiti, upozorivši pritom građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav. Više pročitajte ovdje.

8:30 U nedjeljnom potresu stradala je i zgrada FPZG-a i do daljnjeg se zabranjuje ulazak u zgradu, objavili su na Facebooku.

7:15 Zagreb je u utorak pogodio novi potres, nešto slabijeg intenziteta, kako javljaju čitatelji.

Osjetio se u Remetama, Šestinama, Dubravi, ali i Španskom te drugim dijelovima grada. 

"Zatresla mi se kuća", javlja čitateljica iz Vrapča.

"Lagano podrhtavanje, potrajalo je dvije ili tri sekunde", pišu na EMSC-u. 

7:00 Od prvog potresa magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru koji je pogodio Zagreb i širu okolicu u nedjelju ujutro u 6:24 do ponoći u ponedjeljak hrvatska Seizmološka služba zabilježila je ukupno 74 podrhtavanja tla, vidljivo je iz grafikona objavljenih na službenom profilu na Twitteru.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene