Gradska plinara
Gradska plinara Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Osim uputa što je potrebno učiniti za priključenje, građane upozoravaju da plin nikako sami ne puštaju u sustav.


Gradska plinara Zagreb (GPZ) u utorak je izdala upute što je sve potrebno poduzeti da bi se objekti u kojima je plin isključen zbog potresa mogli ponovno priključiti, upozorivši pritom građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

Vezani članci Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Još jedno prekršeno obećanje Milana Bandića: "Čekam stan, međutim neću ništa dobiti" Gordan Maras i Milan Bandić Maras optužio Bandića da upropaštava Zagreb: "Neka nađu stanove za ljude koji žive u Cvjetnom. Ušutkat me neće"

Za sigurno puštanje plina nužne su tri pretpostavke, a prva je pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, pri čemu je popis ovlaštenih dimnjačara objavljen na stranici Plinare (www.plinara-zagreb.hr).

Druga je pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt, a treća da je kod puštanja plina u stambene zgrade obvezan pristup u sve stanove.

Tomu pak prethodi nekoliko koraka - za stambene zgrade korisnici se moraju javiti svojim upraviteljima, koji dostavljaju potrebnu dokumentaciju Odjelu prodaje GPZ-a.

Odjel prodaje otvara radni nalog i prosljeđuje ga Odjelu mjerenja, koji kontaktira s korisnikom i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu.

Radni nalog u Odjelu prodaje se otvara bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova, pojašnjavaju iz Gradske plinare Zagreb.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača također se nalazi na web-stranici GPZ-a, napominju iz Plinare, iz koje upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav. (Hina)