Iz javno-bilježničkih ureda krenulo je oko 60.000 ovrha prema građanima. Unatoč pritisku vjerovnika da što prije naplate dugove, javni bilježnici poručuju kako će se držati vladinih preporuka i neće biti ovršnog tsunamija. Blokirane je pak naljutila premijerova poruka da se dugovi moraju vraćati.

Galerija


Ovršni stroj je ponovno krenuo. Nakon pola godine stanke kod zagrebačkog javnog bilježnika puno je posla jer u ponedjeljak su počeli slati prvi val ovrha.

Ovršnog tsunamija neće biti jer će poštovati vladine preporuke iako se vjerovnicima žuri i ne žele čekati do trećeg vala. ''Moramo uzeti u obzir činjenicu da vjerovnici šest mjeseci nisu mogli naplatiti svoja potraživanja'', kaže javni bilježnik Mladen Ježek.

Ovrhe zbog tri kune?

Jedan je ovršenik kazao da ga čeka ovrha zbog tri kune i 89 lipa. Ovrhe zbog ovako malih iznosa ne šalju, tvrdi bilježnik Ježek. I iz Fine su nam rekli da takve ovrhe Fina ne provodi, već su se slučajno dogodile dvije zbog 20 kuna neplaćene participacije.

Ovršeni tvrde suprotno. ''Dakle, lažu. Cijeli sistem je posložen tako da se upravo na malim iznosima akumulira ogromna dobit'', tvrdi Danijel Galović iz udruge Ovršeni.

''Pa ja ne mogu sada vama govorit govore li ti ljudi istinu. Ja samo kažem da u javnobilježničkim uredima zasigurno nije zaprimljena ovrha zbog tri kune. U pravilu je 100 kuna minimalan iznos ovrhe'', ističe javni bilježnik Ježek.

''Kamata se stalno generira...''

Postojanje ovrha zbog nekoliko desetaka kuna priznaju tek odvjetnici. Priznaju i slučajeve kada je ovršenik nakon 10 godina otplate dužan više nego što je posudio.

''Ako netko ima trećinu plaće, za zapljenu plaće 2000 kuna, jer je cijela plaća 6000 kuna, ali mjesečna obaveza kamate je 2500 kuna, on nikad neće moći doći do otplate glavnice. A zato jer ne može otplatiti glavnicu, kamata se stalno generira dalje i time se dug povećava'', objašnjava Mićo Ljubenko iz Hrvatske odvjetničke komore.

Prijedlog odvjetničke komore

Zato je odvjetnička komora Vladi predložila da ovršenici prvo otplaćuju glavnicu, pa troškove ovrhe i na kraju kamate. Tako bi se izbjegla ovrha bez kraja. Prijedlog za Vladu ima i predsjednik Zoran Milanović, a uputio ga je putem društvene mreže.

"Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika... Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija, i to socijalno promišljeno, do pronalaska trajnog rješenja'', poručio je Milanović.

''Gledajte, naši predstavnici su predsjednika jučer zaskočili i izvršili neki, da tako kažem, pritisak da bi on konačno progledao i da bi se situacija u društvu popravila'', kaže Danijel Galović iz Udruge Ovršeni.

Premijer naljutio Blokirane

Predsjednikovo produljenje moratorija podržava i Udruga Blokirani, a premijer ih je naljutio jučerašnjom porukom.

''Jučer je premijer urbi et orbi poručio građanima da se, unatoč krizi, dugovi moraju plaćati, a isti dan je veledrogerijama poručio da je kriza i da se situacija zakomplicirala i da država veledrogerijama ne može platiti'', ističe Mario Strinavić iz Udruge Blokirani.

Predsjednik RH Zoran Milanović Milanović se oglasio na Facebooku, ovog puta oko ovrha: "Građani su opet prepušteni na milost i nemilost banaka"

Ivan Malenica i Ivana Brkić Tomljenović Stotine tisuća građana gurnute u ralje blokada: Ministar pravosuđa Malenica uvjeren je da će novi Ovršni zakon riješiti dio problema

Javni bilježnik građanima savjetuje da otvaraju poštu jer kamate rastu i u poštanskom sandučiću te da pokušaju dogovoriti obročnu otplatu duga u roku od osam dana kako bi izbjegli plaćanje kamata i troškova ovrhe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr